Societat 13/11/2020

L’expansió del coronavirus s’alenteix a les Balears

Pollença, Inca i Portocristo són les zones bàsiques de Salut on més han crescut els contagis

E. N.
3 min

PalmaL’expansió de la pandèmia comença a perdre força a les Illes Balears. Tot i que la incidència acumulada de contagis a 14 dies augmenta un 10% i passa de 244 casos per cada 100.000 habitants a 268, no ho fa tant com la setmana anterior, quan l’increment va ser d’un 30%, segons mostra el darrer informe del Servei d’Epidemiologia del Govern balear, publicat divendres. Així, es compleixen, de moment, les previsions de la Conselleria de Salut, que esperava encara contagis a l’alça, però amb una tendència més moderada. De fet, en la seva darrera compareixença, el portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, es va mostrar optimista respecte de l’evolució de les dades epidemiològiques per primera vegada en unes quantes setmanes, i va afirmar que “és bona”.

Un indicador positiu és que la situació epidemiològica s’està estabilitzant a les zones més afectades per la pandèmia, que són l’illa d’Eivissa i l’àrea bàsica de Manacor. Una mostra d’això és que s’ha aconseguit davallar la incidència acumulada de la pitiüsa major per davall dels 300 casos per 100.000 habitants (en concret, és de 291 casos), i per sota dels 600 a la zona bàsica de sa Torre - Manacor (579 casos amb dades del 12 de novembre). En aquest cas, cal remarcar que dia 2 d’aquest mes es va arribar a una incidència acumulada pic de 1.054 casos per 100.000 habitants, quatre vegades més alta que la global de l’Arxipèlag.

Els índexs milloren, però continuen deixant els dos territoris com a zones d’alt risc sanitari, i és per aquest motiu que Salut ha decidit prorrogar-hi les restriccions específiques per contenir els contagis de covid-19. Així, tant a l’illa d’Eivissa com a Manacor, el toc de queda comença a les 22 h -a la resta, és a mitjanit- i en el cas del nucli manacorí, es prolonga el tancament perimetral fins al 26 de novembre. A més, el Govern va anunciar divendres un segon cribratge a Manacor, en aquest cas destinat a persones que treballen en els àmbits de les cures, els comerços, els bars i restaurants, el camp i la construcció.

Pollença, Inca i Portocristo

Per tal de veure a quines zones bàsiques avança més ràpidament el virus, l’equip d’Epidemiologia fa una comparativa entre les setmanes del 27 d’octubre al 2 de novembre i del 3 de novembre a dia 9 del mateix mes. Les dades mostren els llocs on han augmentat més els casos actius, i -amb diferència- han estat Portocristo, que passa de 2 a 4,1 casos per 1.000 habitants entre aquests dos períodes; Pollença, que puja d’1 a 3 casos, i Santanyí, d’1 a 3,8. Cal dir, però, que en lesdues primeres zones els contagis estan associats a brots localitzats i que, segons Arranz, ja estan controlats. En el cas de Santanyí, hi té a veure el brot a la residència DomusVi, que per ara afecta deu usuaris i nou treballadors.

En total, la Conselleria ha detectat 18 nous brots la darrera setmana, amb els quals ja són 315 els notificats durant la pandèmia. S’han diagnosticat 2.348 casos positius associats, que representen un 11% del total d’infeccions. Un 31% dels brots (100 casos) va ser d’àmbit familiar; un 21% (67), d’àmbit mixt, i un 19 % (61) va ser originat a causa de reunions socials.

El risc de rebrot s’incrementa una setmana més i passa de 262 punts a 281. Aquest valor, també anomenat índex de creixement potencial, mesura els possibles casos diagnosticables en les pròximes dues setmanes i és útil per avançar-se a un creixement o alentiment de les infeccions. Així, segons aquest valor matemàtic -i coincidint amb les previsions de Salut- encara es pot esperar un increment moderat dels casos els propers dies.

Més contagis entre sanitaris

Els hospitals illencs continuen en una situació estable, però val a dir que s’han incrementat tant els contagis entre sanitaris com els professionals aïllats per contacte estret amb positius. En una setmana, s’ha passat de 70 professionals amb infecció activa a 99, i de 201 aïllats a 252. Cal afegir, però, que influeix en aquestes dades el brot detectat els darrers dies a l’hospital Sant Joan de Déu d’Inca, que afecta, per ara, 11 pacients i 9 professionals.

Quant a les hospitalitzacions, aquest divendres hi havia quatre persones més a l’UCI que el divendres anterior, amb les quals hi ha 54 pacients crítics. A planta, hi ha 68 ingressos més segons les darreres dades, que incrementen el total a 215.

stats