Ports aturà l’informe contra l’adjudicació de Calanova

L’exgerent va advertir-ne l’autor que l’expedientarien

L’exgerent de Ports IB aturà un informe en què s’indicava que l’oferta de l’empresa Olímpic Calanova SL vulnerava les bases del plec de condicions per al concurs públic d’adjudicació. Tot i això, va ser l’empresa que va guanyar.

Per això, el Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma investiga ara les presumptes irregularitats en el contracte administratiu del club nàutic ubicat a Cala Major.

Ahir continuà la instrucció del cas Calanova, amb l’interrogatori de vuit testimonis. Segons fonts jurídiques, l’enginyer que va fer un estudi contra l’adjudicació fou alertat pel llavors gerent de Ports IB del Govern. “Tanta sort que he aturat l’informe, perquè et volien expedientar”, va declarar que li havia dit David Gómez, referint-se a la Conselleria de Turisme del Govern balear, que el 2013 dirigia el popular Carlos Delgado.

L’estudi alertava que l’oferta de l’empresa ara investigada que finalment guanyà el concurs, Olímpic Calanova SL -un dels administradors de la qual era l’advocat Carlos Gelabert, amic i actual soci del llavors conseller, Carlos Delgado-, no se cenyia a les condicions.

Al port de Calanova hi havia un nombre determinat d’amarraments per a embarcacions petites que s’havia de mantenir. La proposta d’aquesta empresa, però, implicava reduir el nombre d’amarraments per tal de destinar-los a grans iots, molt més rendibles que els petits. Això contravenia el plec de condicions per a la contractació, com deixava palès l’informe.

Segons diferents declaracions dels testimonis d’ahir, hi va haver funcionaris que alertaren que l’empresa Olímpic Calanova SL no podia entrar en concurs, però l’advertència no es va tenir en compte.

En primer lloc, perquè només dues persones del consell d’adjudicació -la interventora i el representant de Ports- votaren a favor de rebutjar l’oferta per irregularitats.

I en segon lloc, perquè la proposta d’Olímpic Calanova SL després fou ratificada precisament pel consell d’administració de Ports.

El portaveu, que hi votà en contra en la mesa anterior, va dir que considerà estrany que Ports no es demanàs per què el seu representant no estava a favor d’aquesta empresa.

Investigats

En acabar l’interrogatori dels vuit testimonis convocats ahir, la passa següent dins la instrucció és demanar la compareixença dels investigats, que es preveu d’aquí a unes dues setmanes. En el cas Calanova investiguen el paper de l’exconseller de Turisme Carlos Delgado; l’exsecretari general Joaquín Legaza; el soci del despatx d’advocats de Delgado, Carlos Gelabert, i els actuals administradors del port.

Denunciants

La primera denúncia sobre les suposades irregularitats del concurs es va produir pocs dies després de l’adjudicació, el mes d’octubre de 2013. La va interposar la societat Portals Night SL, d’Alfonso Robledo, una altra de les tres empreses que optaren a l’adjudicació, que denuncià el tracte de favor del llavors conseller Delgado a l’empresa que finalment fou l’adjudicatària, Olímpic Calanova.

Les altres empreses que s’hi postulaven, Alcudiamar i Curvas Sports, ja havien denunciat presumptes irregularitats. De fet, la darrera ha presentat un escrit com a acusació particular per adherir-se a la causa, que el jutge ha de valorar. D’altra banda, el Govern es personà com a acusació particular davant el perjudici econòmic que se’n pugui derivar per a l’erari públic.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF