L'exconseller Cardona obté el primer permís després de cinc anys i mig a la presó

Podrà abandonar el centre penitenciari en els pròxims dies per un termini de 48 hores

L'exconseller de Comerç, Indústria i Energia de les Illes Balears Josep Juan Cardona ha obtingut el primer permís penitenciari després de gairebé cinc anys i mig a la presó, segons l'agència Efe. Cardona està condemnat per liderar una trama que va cobrar comissions i va falsejar contractes per saquejar milions d'euros de fons públics. 

L'ex Defensora del Poble, i amiga de Cardona, María Luisa Cava de Llano, ha confirmat en declaracions a Efe que la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, del Ministeri de l'Interior, ha acceptat la sol·licitud de permís presentada per la representació legal de l'exlíder del PP eivissenc, que podrà abandonar la presó en els pròxims dies per un termini de 48 hores. 

Cava de Llano, que forma part de la Pastoral Penitenciària de Càritas, ha recordat que el jutge de vigilància penitenciària de les Balears va denegar fins a sis vegades la petició de permís, en contra del criteri unànime de la junta de tractament de la presó. 

Per aquest motiu, l'advocat de Cardona va decidir acudir a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, que concedeix el permís d'acord amb la bona conducta del reclús i a les més de 60 recompenses que té gràcies al seu treball a la presó, a Eivissa. 

Cardona va ser conseller de Comerç, Indústria i Energia en el Govern presidit per Jaume Matas del 2003 al 2007. Fou condemnat a 16 anys de presó i a pagar 2,2 milions d'euros de multa pels delictes d'associació il·lícita, malversació, suborn, falsedat documental per funcionari i en documentació mercantil, prevaricació i frau a l'administració. 

L'expolític eivissenc, que és a la presó des del 30 de juliol del 2013, mai no va admetre els delictes, la qual cosa va ser un dels arguments del jutge de vigilància penitenciària per denegar-li repetidament el permís penitenciari. El magistrat també basa el seu rebuig en la llunyania de la data del compliment de la pena. 

Cava de Llano espera que el jutge no continuï denegant permisos a Josep Juan Cardona, ja que té potestat per concedir-li set dies fora de la presó, mentre que la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries només pot atorgar-li les 48 hores que li ha assignat. L'ex Defensora del Poble també ha assenyalat que "assassins i violadors" obtenen permisos penitenciaris, mentre que a Cardona se li deneguen, tot i que "no suposa un perill" i no pot tornar a cometre els mateixos delictes perquè està inhabilitat per exercir càrrecs públics.

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF