Societat 07/03/2019

Les dones demanen vuit de cada deu excedències per cuidar familiars a les Balears

Així mateix, representen gairebé el 60% de les persones inactives a Espanya, on el 90,35% ho són perquè es dediquen a tasques domèstiques

Kike Oñate
2 min
Les residències tenen una llarga llista d’espera per a una plaça pública. Alhora, d’ençà que no es donen ajudes per pagar places privades, han crescut les places lliures.

PalmaLes dones de les Balears varen sol·licitar l'any passat vuit de cada deu excedències per cuidar familiars, cosa que significa que 1.266 dones varen deixar la seva feina per fer aquestes tasques, enfront de 207 homes, segons l'informe '8 de març' de la UGT. Així mateix, de la població inactiva per motius relacionats amb tasques de la llar, 88.400 persones a les Illes, un 86,54%, són dones. D'altra banda, la comunitat balear té la taxa d'activitat femenina més alta d'Espanya, un 59,06%, que supera la mitjana estatal, situada en un 53,06% el 2018. Així i tot, la secretària de Polítiques Socials i Igualtat del sindicat, Xisca Garí, ha lamentat que aquest fet no vol dir que tinguin millors condicions laborals.

Pel que fa a la bretxa de gènere dins el paràmetre de la taxa d'activitat femenina a l'Arxipèlag, aquesta ascendeix al 10,8%, cosa que converteix les Illes en la novena comunitat amb la menor xifra. En les taxes d'ocupació, les Balears se situen com la tercera regió amb la xifra més baixa, un 8,6%, per davant d'Astúries, que suma un 8,3%, i Galícia, amb un 8,1%. A més, les dades analitzades per la UGT en funció de les estadístiques publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) reflecteixen que les dones representen el 42,5% dels contractes a temps complet que es varen signar a les Balears. Respecte del total de contractes a temps parcial, les dones en representen un 75%, la qual cosa, en xifres absolutes, es tradueix en 50.725 dones que varen signar contractes a temps parcial, enfront de 16.875 homes.

Alejandro Texías, secretari general d'UGT-Illes Balears i la secretaria de Polítiques Socials i Igualtat Xisca Garí

Segons el sector d'ocupació, el 15,5% de les dones balears treballa en agricultura; el 24,4%, en indústria; el 10,8% té llocs de treball en el sector de la construcció i el 52,7% treballa en el sector serveis. Per combatre les desigualtats laborals, la UGT ha exigit, entre altres coses, que s'aprovi una llei d'igualtat salarial que contribueixi de manera eficaç a combatre la bretxa que existeix entre homes i dones. També ha sol·licitat que es reforcin i es garanteixin els instruments i els recursos de vigilància, control i sanció perquè es faci efectiu el compliment del principi d'igualtat en l'àmbit laboral.

A més, el sindicat ha anunciat que s'adhereix a la manifestació d'aquest 8 de març amb motiu del Dia internacional de la dona, amb una vaga general d'almenys dues hores per torn amb cobertura de 24 hores, arran que els seus afiliats ho demanaren. Cal recordar que la UGT i CCOO, l'any passat, només varen convocar aturades de dues hores, tot i que fou la Confederació General del Treball (CGT) la que formalment va convocar la vaga de 24 hores davant el Ministeri de Treball per donar cobertura legal a les persones que no vagin a treballar, una aturada general que varen secundar altres organitzacions sindicals com la CNT, la IAC, la Intersindical, la COS i la USTEC.

stats