Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

30.000 euros per una boca destrossada per un dentista

El pacient ha acabat amb la dentadura pitjor, i amb depressió

Una sentència judicial obliga l’asseguradora d’un dentista a pagar 30.000 euros a un pacient per reparar-li una dentadura destrossada. Després de vuit mesos de visites, l’home va acabar amb la boca força pitjor de com la tenia abans d’anar-hi, i amb depressió.

“Dificultats per somriure i expressar-se facialment amb naturalitat” és l’eufemisme que fa servir la sentència per la demanda d’aquest home que ha acabat sense voler obrir la boca perquè no li veiessin la destrossa. El tractament erroni va tenir lloc entre el juliol del 2010 i el març del 2011, però ara mateix encara no s’atreveix a parlar-ne. Només diu que és un tema “molt desagradable” i que el posa molt nerviós. Tampoc no vol dir el seu nom, prefereix continuar en l’anonimat. L’instructor del jutjat de primera instància número 3 de Barcelona ha reconegut que el dentista no va fer bé la seva feina i ha condemnat l’asseguradora a pagar 30.040 euros al seu expacient.

L’advocada del pacient, Margarita Martín, del Grupo Médico-Legal BCN, explica que va ser un cas de negligència. “No era una qüestió de salut, era més aviat estètica -diu-, però en aquests casos el metge ha de fer tot el que sigui possible per aconseguir el resultat amb què s’ha compromès”. I no va ser el cas. Unidental Mollet, la clínica on treballava el dentista que el va atendre, no ha volgut dir res sobre el cas al diari ARA.

L’home, d’uns quaranta anys, tenia una boca complicada. A la clínica van dir-li que li havien de treure tres peces, col·locar-li un pont, quatre corones i tres caretes de porcellana, fer-li una reconstrucció estètica de dues dents i una neteja i blanquejat generals. Ho va acceptar i va començar el tractament el 21 de juliol, quan li van arrencar les dues primeres dents i li van col·locar els implants el mateix dia. El 4 d’agost li van posar dos implants més, però dues setmanes després li van haver de començar a treure un dels primers implants que li havien col·locat.

Presses

La sentència explica que el dentista no havia deixat passar el temps necessari perquè la zona es curés i cicatritzés cada vegada que se li extreia una dent abans de col·locar-hi l’implant corresponent. No ho va fer ni després que els primers implants fallessin. En els següents intents tampoc no es “van respectar els temps de curació i cicatrització precisos”. En canvi, una peça que es va trencar durant el tractament no se li va extreure fins a un mes després, cosa que “va fer augmentar l’entrada de microorganismes a l’os”. Quan li van arrencar la peça, aquell mateix dia, al seu lloc hi van col·locar l’implant nou. Sense esperar. Tampoc no va funcionar.

Tots els implants que li va posar el dentista van fallar. Alguns els van haver d’arribar a treure i posar fins a tres vegades. Després de mesos de visites a la consulta, infeccions, extraccions i implants, el 16 de març de l’any següent li van treure l’últim implant fallit. El dentista li va donar hora per tornar a col·locar-li totes les peces que havien fallat, però el pacient, fart, va decidir que ja en tenia prou. Ho va deixar córrer i va reclamar una reparació per danys.

Després de tot el calvari, en una altra clínica van explicar-li que el tractament li havia empitjorat molt la situació: havia perdut una dent més, os maxil·lar i geniva, i a les dents que li havien arrencat ara hi tenia només forats que havien fet que les altres dents s’inclinessin o es torcessin. A més, algunes corones i caretes de porcellana no estaven ben col·locades. Ara, amb els 30.040 euros que el jutge ha acordat que haurà de cobrar, espera poder trobar un dentista que li arregli la destrossa.

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF