Societat 05/10/2018

Els estudis de viabilitat de la fossa de Manacor donen esperances als investigadors

Els tècnics han localitzat el cementiri vell, damunt del qual es va construir l'actual Son Coletes l'any 1946

Maria Llull
1 min
Imatge de les tasques al cementiri de Son Coletes, a Manacor.

PalmaEls estudis de viabilitat a la fossa manacorina de Son Coletes han donat esperances als investigadors, que hi treballen des de dijous i que finalitzaran les seves tasques aquest divendres.

Els tècnics han pogut localitzar el cementiri vell, damunt del qual es va construir l'actual Son Coletes a partir de l'any 1946. "S'han trobat restes, encara que no són de la Guerra Civil", explica Antoni Tugores, que ha duit a terme la investigació de la fossa de Manacor. "La conclusió és que es faran estudis amb més profunditat, perquè es pensa que es pot trobar alguna cosa".

La fossa del cementiri vell es va buidar per construir-hi Son Coletes, i no se sap on varen dur els cossos, però el fet que hagin aparegut restes anteriors a la Guerra Civil indica que "no es va buidar completament", apunta Tugores. "És una bona pista que obre moltes més possibilitats".

Del Pla a Son Coletes

El cementiri del Pla fou inicialment el lloc de la repressió franquista. "Quan la gent es va començar a queixar de la pudor i del renou dels tirs es va anar a Son Coletes, que havia funcionat entre 1820 i 1835 com a lloc d'enterrament dels empestats i que era a fora del poble", explica l'investigador manacorí.

L'antic cementiri de Son Coletes va ser un dels pitjors llocs d'extermini a Mallorca. Allà s'assassinaren "dissidents, presoners i persones indiscriminades", segons assenyala Tugores al seu informe 'Mapa de fosses de Mallorca'. Molts d'ells varen ser represaliats sense judici. Malgrat que s'hi han documentat fins a 365 persones enterrades, també s'hi han d'afegir moltes més sense documentar.

stats