Societat 27/03/2018

Un estudiant d’Enginyeria Biomèdica mallorquí desenvolupa una pinça per fer fotos amb un microscopi directament des del mòbil

El disseny de Ramon Angosto s’ha posat en pràctica inicialment en el sector veterinari però es pot utilitzar en altres àmbits com ara l'ornitologia

Ara Balears
2 min
Ramon Angosto a la Universitat de Vic.

PalmaL'estudiant mallorquí del grau d'Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Ramon Angosto, ha registrat un dispositiu dissenyat per ell mateix com a model d’utilitat. Es tracta d’una pinça adaptadora que permet col·locar el telèfon mòbil al microscopi i aconseguir l’estabilitat necessària per fer fotografies de qualitat. A banda de ser una solució que redueix significativament el cost de les imatges amb microscopi, atès que no es necessita una càmera especial, l’instrument també facilita la feina i permet estalviar temps, ja que les fotos es poden passar del microscopi a l’ordinador o al núvol de manera immediata.

Ramon Angosto, actualment estudiant de tercer curs del grau, va idear el dispositiu quan en va detectar la necessitat a la feina del seu pare, que és veterinari. De manera autodidacta en va fer el disseny i el va reproduir amb una impressora 3D. L’estiu passat va començar a comercialitzar la pinça a través de l’empresa familiar 3DEstrechos, sobretot en el sector veterinari, tot i que també té aplicació en altres àmbits, com ara l’ornitologia o les biociències, ja que pot ser útil en qualsevol laboratori on s’utilitzi microscopi.

Durant la posada en marxa del seu projecte, Angosto ha rebut l'assessorament de la Unitat d’Emprenedoria de la UVic, que l’ha informat de possibles línies de finançament i l’ha orientat per tal de contactar amb acceleradores de projectes i 'business angels'. El registre de l’invent com a model d’utilitat el reconeix com un instrument del qual es deriva alguna utilitat o avantatge pràctic i li dona una protecció similar a la que es dona a una patent, per un termini de deu anys.

La tecnologia d’impressió 3D en la biomedicina

Ramon Angosto és un dels quatre estudiants que segueix l’itinerari dual de prova que ha posat en marxa el grau, que permet als estudiants fer pràctiques a tres empreses o a tres departaments diferents. El projecte del dispositiu que ha dissenyat es relaciona amb els estudis que cursa, en què progressivament s’estan incorporant el disseny i l'ús de tecnologia d’impressió 3D, cada vegada més utilitzada en la pràctica clínica. El grau els aborda des de diverses assignatures, com ara el disseny assistit per ordinador, els biomaterials o el processament d'imatges biomèdiques. També organitza activitats formatives específiques com el curs d'impressió 3D en l'àmbit clínic de la propera universitat d'estiu en col·laboració amb l'empresa MedMake.

El grau d'Enginyeria Biomèdica s'articula al voltant de la noció de Big Data en biomedicina, una realitat que ha de permetre la transició cap a la medicina personalitzada que protagonitzarà la pràctica clínica del segle XXI. El seu pla docent forma professionals experts en tot el cicle de vida de les dades: des de la seva adquisició a partir de dispositius biomèdics com els 'wearables' o de les dades òmiques que ofereix la biotecnologia fins a la presa de decisions mèdiques a partir d'eines d'intel·ligència artificial, tot això sense perdre de vista la transformació digital que experimenten els serveis de salut amb l'objectiu prioritari de millorar l'estat i la qualitat de la vida de les persones.

stats