Societat 11/07/2019

Un estudi preliminar per combatre els bacteris resistents als antibiòtics

Joana Palou Mir, estudiant de la UIB, ha analitzat la interacció entre la vitamina B12 i ribocommutadors en vista a crear nous fàrmacs que produeixin la mort de bacteris o n'inhibeixin la proliferació

M.c.
2 min
El mal ús  dels antibiòtics

PalmaEn els darrers anys han augmentat molt els bacteris resistents als antibiòtics. Aquest fet és preocupant, ja que hi ha pràctiques mèdiques que depenen de l’ús i el funcionament d’aquest tipus de fàrmacs. Així ho ha assegurat Joana Palou, estudiant de la UIB que ha realitzat un estudi preliminar a la seva tesi doctoral per combatre aquests bacteris immunes.

En l'estudi, Palou analitza la interacció entre la vitamina B12 i un ribocommutador (ARN) com a base per a la síntesi d’antibiòtics nous, més específics i selectius. Per explicar com funcionaria aquesta combinació, l'estudiant ho compara amb un interruptor per apagar o encendre el llum.

"Aquest tipus d'ARN és present majoritàriament en els bacteris. Aquest interruptor en lloc de regular si hi ha llum o no, regula la síntesi d'una proteïna que és essencial per la vida del bacteri. Així si el fragment d'ARN no interacciona amb la vitamina B12 no se sintetitza aquesta proteïna", assegura. "Només quan es produeix aquesta interacció, s'iniciarà la síntesi d'aquesta proteïna".

Una vegada que van aconseguir conèixer el funcionament d'aquest "interruptor" biològic, van començar a modificar la vitamina B12 per tal d'inhibir la síntesi d'aquesta proteïna i "obrir el camí al desenvolupament de nous antibiòtics, que poden matar les cèl·lules o un agent antiproliferatiu, que n'inhibeix el creixement".

Palou assegura que en els darrers anys el mal ús dels antibiòtics ha fet que els bacteris es tornin més resistents i per tant no siguin efectius. "Quan un metge recepta uns medicaments durant una setmana i nosaltres només el prenem tres dies, l'únic que fem és deixar bacteris al nostre organisme que aprenen a combatre els antibiòtics".

Però no només això, ja que l'ús d'antibiòtics a indústries alimentàries com la ramaderia "fa que ingerim fàrmacs que el nostre cos no necessita i, per tant, també hi acostumam als bacteris, que hi augmenten la seva resistència". "Al final aquestes situacions fan que haguem de pensar estratègies noves per poder combatre els bacteris".

stats