Societat 17/12/2018

Stop Desnonaments denuncia que els ocupadors professionals cada pic estafen més famílies vulnerables

La plataforma assegura que enganen gent en situació precària oferint-los pisos de particulars com si fossin de bancs

Aina R. S.
3 min
WhatsApp Image 2018-12-17 at 10.40.38

PalmaLa plataforma Stop Desnonaments assegura que, cada pic més, els ocupadors professionals fan negoci perjudicant els més vulnerables. L'entitat denuncia que ara els enganen oferint-se per obrir-los pisos buits propietats de bancs -on es podrien quedar temporades llargues- però en realitat els obren les portes de pisos particulars. Segons Juan Segura, portaveu de la plataforma, això es deu al fet que cada vegada hi ha menys habitatges buits propietat dels bancs. Molts ja s'han venut a través dels fons voltor i, els pocs que queden buits, són de molt difícil accés, tenen portes de ferro blindades, estan tapiats o disposen d'una alarma antiokupes.

Aquest és el cas particular de la família que va ser desnonada ahir al carrer de Manacor, al barri de Pere Garau. Un ocupador professional els havia ofert un pis buit a canvi de 1.200 euros i els havia assegurat que era propietat del banc, quan en realitat era d'un propietari particular. En el cas d'habitatges propietat d'un individu, i no d'una entitat, els amos acostumen a reaccionar molt més ràpid quan s'assabenten que els han ocupat un pis, i així va ser en el cas de la parella gran. A més, la justícia actua més ràpidament en aquests casos, segons la plataforma.

Façana de l'edifici del carrer Manacor que la parella va ocupar

La parella d'ancians, originària de Granada i amb un fill sord-mut, pensant que eren a la propietat d'un banc, varen creure que tindrien més marge i podrien ocupar la casa durant més temps sense perjudicar cap particular. Però el propietari va denunciar-los per robatori i per violació de domicili. A les 11 h del matí de diumenge els agents de la Policia Nacional varen acudir al domicili i els en varen treure a la força.

La plataforma denuncia que la policia no tenia cap ordre judicial per executar el desnonament i assegura que quan varen rompre el pany i varen obrir la porta varen ferir una nina menor d'edat que estava amb els ancians en aquells moments. Segons explica l'entitat, el propietari de la casa que va recuperar el seu immoble duia un ganivet a la mà per protegir-se.

L'entitat assenyala que la policia no podia actuar amb la urgència que permet un cas de violació de domicili, ja que el pis estava buit des de feia anys. A més, Stop Desnonaments manté que la família feia setmanes que ja vivia allà, i en aquest cas la Policia hauria necessitat una ordre judicial per executar-ne l'expulsió.

De la seva banda, la Policia Nacional explica que en un cas d'ocupació il·legal, sigui de la durada que sigui, no es pot considerar que hi ha hagut estafa, ja que la família sabia amb anterioritat que ocuparia un habitatge de manera il·legal. A més, assegura que no és creïble acceptar un immoble a canvi de 1.200 euros i sense firmar cap document i esperar que no hi hagi conseqüències legals.

En aquests moments la parella d'ancians i el seu fill viuen en un allotjament provisional d'uns parents seus que també estan en procés de desnonament. Stop Desnonaments assegura que les màfies de l'estafa s'aprofiten de famílies que es troben en situacions de desesperació i d'emergència residencial. També denuncia que hi ha propietaris que deixen habitatges buits durant més de dos anys i que no els inscriuen al registre d'habitatges desocupats, com obliga la Llei d'habitatge aprovada pel Govern balear.

stats