Una nova estafa per SMS pot fer perdre el control del mòbil

Els Mossos alerten d’un augment d’aquesta trampa que s’anomena 'smishing'

2 min
Imatge d'arxiu d'un ordinador

BarcelonaLa víctima rep un SMS d'una entitat bancària o d'una empresa de missatgeria que l'informa que no ha pogut entregar el paquet perquè no hi havia ningú a casa, fa clic a l'enllaç que li han enviat i entra en una simulació de la web oficial. Segueix els passos que li demanen i s'acaba descarregant una aplicació després d'acceptar un munt de permisos. Aleshores és quan ja no hi ha marxa enrere. Segons avisa l'Agència de Ciberseguretat de la Generalitat, tot i que l'estafat perd completament el control del seu mòbil, pot ser que no se n'adoni i no sàpiga què envia i què rep. A més, el virus també s'escampa entre els contactes que té al mòbil i recopila les accions que fa amb el dispositiu. I no és gens fàcil de detectar ni de, finalment, desinstal·lar. Aquest tipus d'estafa s'anomena smishing i, segons alerten els Mossos d'Esquadra, ha augmentat substancialment durant els últims dies.

Tot i que els Mossos no tenen dades concretes d'aquest tipus d'engany, els delictes d'estafa van augmentar gairebé un 3% el 2020 respecte a l'any anterior. Si es miren les dades dels Mossos per mesos, que no especifiquen quantes de les estafes van ser virtuals, es pot veure com al març i a l'abril, els dos primers mesos de la pandèmia, no se'n van denunciar tantes. Però de seguida van tornar a agafar força i van acabar l'any en una tendència molt ascendent. En tot el 2020 van arribar als Mossos 68.308 estafes i les dades constaten la dificultat per investigar-les: se'n van resoldre poc més de l'11%.

De fet, els Mossos ja van desmantellar el 5 de març un grup criminal especialitzat en l'smishing que hauria enviat 71.000 missatges a víctimes potencials. I, des dels dispositius als quals aconseguien entrar, es feien transferències bancàries i es compraven mòbils d'alta gamma. Aquest grup operava des de Barcelona i els Mossos van detenir quatre homes d'entre 19 i 27 anys. Tot i això, la criminòloga i professora de la UOC Victòria Fernández Cruz assegura que és complicat lluitar contra aquests estafadors, ja que poden cometre un crim a Catalunya des del Japó i, a més, "falsificar la seva geolocalització i fer veure que operen des del Brasil".

Encara que aquest tipus de pràctica hagi augmentat durant el covid, els experts creuen que la causa principal és el factor sorpresa. "La gent està molt previnguda dels virus que li poden arribar a través de correus falsos, però no tant pel que fa a SMS", diu Fernández Cruz. "Cada vegada fem servir més el mòbil i hi fem moltes gestions. Ens hem de mentalitzar que té els mateixos perills que un ordinador", afegeix l'advocat penalista Marco Esteban.

Tres pistes

En tot cas, l'Agència de Ciberseguretat també dona tres pistes per saber si has picat l'ham: l'aplicació descarregada canvia d'aspecte, es deixa de tenir accés a l'historial d'SMS antics i, en alguns casos, desapareix l'aplicació Play Store de Google. I, si ja és tard i el virus ja ha entrat, també recomana modificar totes les contrasenyes dels serveis instal·lats al mòbil, demanar a l'operadora mòbil que restringeixi temporalment l'enviament i recepció d'SMS, eliminar el virus fent una restauració de fàbrica del dispositiu i denunciar-ho als Mossos d'Esquadra.

stats