FRAU
Societat 21/09/2018

Una nova estafa piramidal amb tints sectaris a Eivissa

Sota l’aparença d’una innocent xarxa de suport mutu entre dones, el Telar de los Sueños s’estén per les Balears

Inma Saranova
6 min
El Telar de los Sueños, conegut en altres llocs del món com el Telar de la Abundancia o el Mandala de los Sueños és un sistema  implantat almenys des del 2016.

EivissaTeixidores de somnis. Així s’autodenominen les involucrades en la nova estafa piramidal que des de fa mesos s’ha implantat a Eivissa sota l’aparença d’una innocent xarxa de suport mutu entre dones amb la finalitat, segons les seves participants, que els somnis de totes elles es compleixin.

“En el ‘teler’ hi trobes l’afecte d’altres dones que es preocupen per tu.” És el testimoni d’Eva (nom fictici), una dona resident a Eivissa que intenta sortir del teler i recuperar la seva inversió sense aixecar sospites. “Uns amics em van obrir els ulls, però és que quan estàs dins no ho veus” assegura.

El Telar de los Sueños, conegut en altres llocs del món com el Telar de la Abundancia, el Mandala de los Sueños o la Flor de la Abundancia és un sistema que porta implantat almenys des del 2016 en altres parts del món, com Guatemala, el Perú o Mèxic -on les afectades pel frau es compten per milers- i que sembla haver trobat a Eivissa un lloc idoni per instal·lar-se.

A diferència d’altres estafes piramidals, el Telar de los Sueños es caracteritza, en primer lloc, per ser una estructura exclusivament formada per dones, i en segon lloc, per no presentar-se com un negoci sinó com una comunitat amb tints místics i new age en la qual es barregen conceptes filosòfics amb teoria econòmica ‘alternativa’.

Funcionament piramidal

No es ven res, no es compra res. No hi ha ‘dalt’ i ‘baix’, si no que, com comenta Eva, la seva terminologia parla de ‘estar dins’ o ‘estar fora’. Però, si ho analitzam detingudament, l’estructura piramidal és completament visible.

“A mi, l’assumpte m’arriba per una companya de treball que, em va explicar que el Telar és un moviment d’‘apoderament femení’ basat en grups de dones que es donen suport mutu”, explica Eva. “Es parla de posar-te en connexió amb l’univers i transitar mitjançant un procés d’autoconeixement personal acompanyada d’altres noies igual d’especials que tu”. Perquè el Telar es ven com un grup selecte de membres escollits en el qual no poden entrar totes les dones, sinó que tan sols poden fer-ho les triades, per la qual cosa les víctimes del frau se senten afalagades d’haver estat seleccionades i col·laboren per mantenir el secretisme de l’organització.

Aquest és el primer pas de la captació, l’acostament de noves dones interessades a entrar en aquests grups. En l’estricta jerarquia del teler, aquestes es diuen ‘espurnes’ i a elles se’ls explica en què consisteix la dinàmica. El Telar està format per 15 persones dividides en quatre nivells: una ‘dona aigua’ al centre del que denominen ‘mandala’, dues ‘dones terra’ en el següent nivell, quatre ‘dones vent’ en la següent baula i, finalment, vuit ‘dones foc’ en l’últim cercle.

Si la dona captada s’involucra en el mandala, es converteix en ‘foc’, i per a això ha de fer un ‘regal’ a la dona que es troba en la cúspide de la piràmide “perquè l’energia flueixi”. Eva explica la dinàmica: “La idea que venen és que totes tenim dret a complir els nostres somnis i amb l’ajuda d’altres dones i els regals que els donem poden arribar a materialitzar-se”.

El ‘regal’

Però els regals no es deixen a l’atzar. Fent ús de la numerologia, el Telar estableix una xifra econòmica determinada per a aquest regal: 1.200 euros que cadascuna de les ‘dones foc’ lliuren a la ‘dona aigua’ (un total de 9.600 euros). Els doblers es lliuren en sobres juntament amb una carta signada per la dona que paga i la que rep, fent constar els seus respectius DNI i especificant que aquestos sous es donen en concepte de regal. Per a això, s’organitza tota una cerimònia en la qual les integrants del ‘mandala’ es posen flors al cabell i llegeixen les cartes dels somnis de les ‘dones foc’ en les quals cadascuna d’elles explica en què invertirà tots els diners que els seran regalats.

Pagar la hipoteca, retornar els doblers d’un deute o assegurar-se els doblers de les matrícules universitàries dels fills són només alguns dels somnis que dipositen les dones en el Telar. D’aquesta manera, el sistema s’aprofita de les ànsies, no solament de complir amb les expectatives pròpies, sinó d’ajudar les altres amb la seva millor voluntat.

Una vegada lliurat el regal, la ‘dona aigua’ es converteix en ‘germana major’ i el ‘mandala’ es divideix en dos nous ‘telers’ amb cadascuna de les ‘dones terra’ com a noves ‘dones aigua’, i així successivament. Però perquè els somnis es compleixin és necessari que cada vegada s’hi uneixin més dones, exactament igual que en les estafes piramidals de manual. El sistema es col·lapsa quan és impossible involucrar-hi més dones, la qual cosa suposarà, en un moment o un altre, que moltes dones es quedin sense els seus 1.200 euros.

Filosofies ‘new age’

La idea que es ven és que totes les dones involucrades han d’assegurar que l’energia (o millor dit, el ‘regal’) flueixi per complir els somnis de les participants. En la teoria, el cicle ha de complir-se en 28 dies, els mateixos del cicle lunar. No obstant això, tal com assenyala Eva, els ‘telers’ que coneix (almenys cinc situats entre Eivissa i Formentera, lloc on li consta que es fan reunions presencials) intenten tancar-se des de fa mesos, prova que cada vegada costa més completar el cicle a causa de la saturació de dones implicades en ambdues illes. “A Eivissa som centenars”, assegura Eva, a qui li continuen arribant invitacions de desconegudes a través de les xarxes socials per unir-se a altres nous telers. “Crec que estam desesperades”, afegeix.

Per assegurar-se de la captació es duen a terme reunions diàries per WhatsApp i una aplicació anomenada Zoom en la qual, a més d’enviar-se missatges de suport, les converses se centren a assegurar que les ‘dones aigua’ cobrin els doblers que promesos en entrar i, per a això, cal continuar captant dones.

Totes han de treballar molt per trobar noves seguidores d’aquest moviment, que, segons diuen, va començar amb una dona canadenca que, en viatjar a Àfrica, va copiar el model d’alguns petits pobles en què totes les dones de la comunitat ajudaven periòdicament altres homes per assegurar la supervivència.

Per arribar a aquesta fi, les involucrades tenen una base de dades privada amb eslògans, frases motivacionals, imatges i gifts que envien per missatgeria mòbil i a través de les xarxes per recordar a les altres que han de cercar més dones i donant instruccions sobre com fer-ho. La pressió és enorme.

La fi del cicle?

Però, què passa quan una es converteix en ‘germana major’? Doncs que les ‘dones aigua’ t’atorguen 1.200 euros i cadascuna de les vuit ‘dones foc’ que hi havia quan et vares consagrar com a ‘aigua’, així com les noves (el nombre de les quals ha augmentat considerablement) et tornen a donar 1.200 euros cadascuna, de manera que, suposadament, en acabar tot el procés s’hauran guanyat 30.000 euros més o menys, els doblers necessaris per “complir els somnis”.

En acabar el cicle, les dones poden 'reteixir', és a dir, tornar a entrar com a foc a altres mandales ja creats i així continuar nodrint la piràmide. Perquè el sistema se sostingui, per descomptat, tot aquest procés ha de ser com menys públic millor. Així, des del primer moment s'exigeix a les dones immerses en la trama total confidencialitat i se'ls prohibeix comentar res de l'assumpte a les xarxes socials.

Els ‘fractals’, germans petits

Al mateix temps que els ‘telers’, l’ARA Balears també ha conegut que està operant a Eivissa una estructura similar formada per homes i dones, la inversió de la qual és de 180 euros amb una perspectiva de recuperació de 1.440 euros. L’objectiu de moltes dones immerses en aquests germans petits del ‘teler’ és, de fet, aconseguir la quantitat necessària per poder-hi entrar a posteriori . Es diuen ‘fractals’ i, segons indica Eva, estan molt estesos.

Perquè no totes les dones disposen de 1.200 euros per poder ‘regalar’, la qual cosa ha suposat, també, segons assegura Eva, que moltes dones hagin demanat préstecs a les ‘dones aigua’ per poder entrar en el cicle. Però aquest préstec no és un regal, sinó que la ‘dona foc’ es compromet a donar a la ‘dona aigua’ quan aconsegueixi la seva posició la meitat del que li atorguin a ella, més o menys 5.000 euros, el mateix que un préstec al 400% d’interès.

Expansió a les Balears

Quan els ‘telers’ es propaguen massa, comencen a trencar-se en no haver-hi ningú més per integrar. És en aquest moment quan les xarxes s’amplien a altres localitats. De fet, segons Eva, els telers són arreu d’Espanya i coneix de primera mà dones involucrades en ‘mandales’ de Formentera i Menorca. “Estic segura que a Mallorca també n’hi ha”, pronostica.

Però la matemàtica és clara, amb tan sols deu fases del procés ja hi haurà 512 ‘mandales’ creats i seran necessàries 8.192 dones per continuar amb el procés. I això significa que en poc temps hi haurà moltes les dones de les Balears i de tot l’Estat víctimes d’una estafa en la qual seran les companyes d’aquests grups que se suposaven de suport mutu les seves botxins. Seran les seves amigues, les seves companyes de treball i fins i tot les seves pròpies familiars.

stats