Societat 06/10/2018

S’estabilitza l’augment del turisme esportiu a les Balears

Mallorca presenta símptomes de maduresa, Menorca comença a jugar fort i les Pitiüses no registren canvis

Pere Sánchez
4 min
S’estabilitza l’augment del turisme esportiu         a les Balears

PalmaCicloturisme i senderisme són els dos eixos sobre els quals ha girat la recerca de la desestacionalització, en la qual tant han insistit els agents econòmics i polítics de les Illes Balears al llarg de les darreres dues dècades. D’aquests dos factors, és sobretot el cicloturisme el que duu cap a l’Arxipèlag un major volum de visitants i que dibuixarà uns registres suaument diferents aquest hivern. Desembre i gener continuaran sent els mesos més baixos en nombre de visitants que cerquen aquest tipus de serveis.

Tot i que l’hivern de Mallorca ofereix condicions climàtiques més agradables que els principals països d’origen dels turistes, la major part de la planta hotelera es troba tancada durant aquests mesos i hi ha menors connexions aeroportuàries i menys freqüència de vols. Però la baixada que ha dibuixat tradicionalment el gràfic de visitants els mesos de setembre, octubre i novembre serà molt més suau aquest 2018. Febrer, març i abril, que des de finals dels 90 han crescut de manera gradual i el 2016 varen registrar una pujada molt notòria, es mantindran aquest 2019. Almenys això és el que coincideixen a afirmar tant el gerent de Cycling Friendly Maties Ximelis, com Rolando Villa, gerent d’Sport Bequi -ambdues empreses dedicades a prestar tot tipus de serveis relacionats amb el cicloturisme- o l’Associació Hotelera de Menorca (Ashome).

De fet, aquesta darrera illa és la que viu ara una etapa de desenvolupament del cicloturisme com a element desestacionalitzador. Tot i que diuen que ja es comencen a allargar les temporades al maig i l’octubre, des de l’Ashome asseguren que “Menorca es troba en plena època de sembra respecte d’aquest model i que cada vegada són més els establiments hotelers que fan inversions fortes per oferir serveis destinats als cicloturistes i que juntament amb la Fundació Foment del Turisme de Menorca es treballa per desenvolupar tota la infraestructura necessària per fer-lo créixer -condicionament i senyalització de rutes, i oferta cultural i gastronòmica complementària-. Per contra, segons Manuel Sendino, gerent de la Federació Empresarial Hotelera d’Eivissa i Formentera (FEHIF), tot i que les dades d’ocupació d’octubre -gràcies a l’IMSERSO- i maig sembla que “continuaran amb la millora suau que ja s’ha notat els darrers anys”, titlla d’anecdòtic el que representen el senderisme i el cicloturisme de novembre a abril respecte del volum turístic total de tot l’any.

Mallorca és l’illa que presenta les dades més madures tant en volum de visitants cicloturistes i senderistes com en el tipus de serveis que se’ls ofereix. Ni la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ni d’altres com la de Sóller -on des de fa anys tenen més desestacionalitzada la temporada gràcies al turisme senderista- o la de la zona nord de Mallorca es volen aventurar a donar xifres numèriques exactes sobre les previsions, atès que encara estan compilant les de la temporada d’estiu. Però, quant a la tendència, sí que hi ha cert consens al voltant d’uns millors registres d’ocupació de setembre a novembre i una estabilització de febrer a maig. La reserva de lloguer de bicicletes i equipament per a cicloturistes, segons Rolado Villa d’Sport Bequi, “ha estat lleugerament millor per a aquest octubre i aquest novembre, i a partir del febrer serà, si fa no fa, tan fort com els anys anteriors”. Per altra banda, Maties Ximelis de Cycling Friendly explica que, “així com fa uns anys els cicloturistes estaven concentrats en molt pocs hotels de l’illa, que bàsicament es trobaven a les badies de Palma i Alcúdia, aquestes darreres temporades ja hi ha molts de petits hotels i lloguers turístics que acullen aquest tipus de visitants”. Ximelis afegeix que “molts hotelers de la zona de Llevant de Mallorca han adaptat també les seves instal·lacions per poder oferir servei als cicloturistes”. Actualment, no és estrany trobar hotels a Mallorca que ofereixin lloguer de bicicletes i roba per a ciclistes o, fins i tot, serveis de massatge o preparació física, elaboració de rutes i rànquings en què cada ciclista pot veure en quin temps ha fet un determinat recorregut i comparar-se amb la resta.

Destinació de turisme esportiu

Fenòmens com la Mallorca 312 o altres esdeveniments com ara maratons, duatlons o triatlons adscrits als circuits internacionals que cada vegada proliferen més a les nostres illes contribueixen a posicionar Balears com una destinació de turisme actiu o esportiu a escala europea i mundial. Alemanya, Suïssa i el Regne Unit són, per aquest ordre, les nacionalitats més nombroses que podem trobar entre un tipus de visitant que gasta, de mitjana, un 45% més que el turista de sol i platja. Tot i que, en xifres absolutes, són cada vegada més les dones que venen a l’Arxipèlag per pujar a la bicicleta, només representen un 11% davant un 89% d’homes. El 1995 eren 35.000 els turistes que venien a les Illes Balears a fer ciclisme, prop de 90.000 l’any 2008 i pràcticament 150.000 el 2013, el darrer any del qual es tenen dades. La Universitat i la Federació de Ciclisme de les Illes Balears treballen actualment en un extens informe que permetrà posar xifres molt més exactes i actualitzades a un esport que s’està convertint cada vegada més en una font d’ingressos per a les Illes Balears.

stats