Societat 28/05/2019

Helle Thorning-Schmidt: "No hi ha res més poderós que una nina amb un llibre"

Els experts alerten que augmenten els atacs contra escoles, professorat i infants

Maria Fuster
2 min
Fotografia del fotoperiodista Diego Ibarra Sánchez. 'La cadira de Malala Yousafza'

PalmaHelle Thorning-Schmidt, directora de Save The Children Internacional i exministra de Dinamarca, recorda que "un de cada cinc nins viu en zones de conflicte i guerra" i que les nines són les que més pateixen aquesta realitat perquè també són víctimes d'agressions sexuals, matrimonis forçosos i pèrdua de llibertat. Helle Thorning-Schmidt ha fet seves les paraules del poema d'una nina de Nigèria que deia que "no hi ha res més poderós que una nina amb un llibre". Aquestes declaracions les ha fet en el marc de la tercera Conferència Internacional d'Escoles Segures, que aquest dimarts i demà dimecres reunirà més de 300 experts.

Helle Thorning-Schmidt: "No hi ha res més poderós que una nina amb un llibre"

A les diferents intervencions dels ponents d'aquesta conferència, que té lloc al Palau de Congressos de Palma, s'ha alertat amb preocupació que el nombre d'atacs a centres educatius, així com a professorat i alumnat, no deixa d'augmentar. En deu anys han passat de 2.000 a 21.000.

Virginia Gamba, representant de la secretària general d'Infants i Conflictes Armats de les Nacions Unides, incideix en la importància de matenir les escoles fora dels conflictes, ja que això contribueix a generar "confiança" en la comunitat i fins i tot permet fer una primera passa "per establir un diàleg". Alhora ha lamentat que els atacs militars a les escoles no són "contra els nins, sinó contra el futur del país".

En aquest context, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha anunciat que l'Agència Espanyola se Cooperació Internacional –de la qual és directora Aina Calvo–, amb la col·laboració del Ministeri de Defensa, posarà en marxa un programa de cooperació tècnica i formació per a personal civil i militar adreçat als països que hagin subscrit la Declaració d'Escoles Segures.

Helle Thorning-Schmidt: "No hi ha res més poderós que una nina amb un llibre"

Borrell i altres ponents han recordat la jove activista pakistanesa i premi Nobel de la pau Malala Yousafza com a referent de lluita. La cadira que ocupava a la seva escola de Mingora va ser fotografiada pel fotògraf Diego Ibarra Sánchez el mes de febrer del 2013. Aquesta foto forma part de l'exposició del fotoperiodista, amb la qual denuncia la necessitat de mantenir les escoles fora dels conflictes armats, que es pot veure al Palau de Congressos.

Un objectiu fonamental d'aquesta conferència internacional és compartir experiències amb els països que s'adhereixen a aquesta iniciativa –ara mateix són 89–, que pretén protegir els centres educatius, el personal docent i les nines i nins que van a l'escola.

stats