Espanya no endurirà les mesures per Setmana Santa tot i el repunt de contagis

Darias fa una crida a les comunitats a ampliar les restriccions perquè considera l'acord "de mínims"

3 min
Control dels Mossos d'esquadra per les restriccions de mobilitat pel covid

Confinament perimetral de totes les comunitats, toc de queda com a molt tard a les 23 h i reunions en espais públics i privats de fins a sis persones i quatre màxim en interiors. Aquestes seran finalment les restriccions que entraran en vigor al conjunt de l'Estat -amb l'excepció de les Canàries i les Balears, que no tenen prohibició de viatjar-hi si es fa una PCR- a partir de dijous de cara a les festes de Setmana Santa. El ministeri de Sanitat i les comunitats no han arribat a un acord en el si del Consell Interterritorial de Salut per endurir les mesures, tal com havia sondejat la titular del govern espanyol, Carolina Darias, en una sèrie de trucades a consellers autonòmics dimarts al vespre. Sanitat proposava el tancament de l'activitat no essencial a les 20 h, tal com ha avançat aquest matí El Mundo i ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, que era reticent a la idea a l'espera de conèixer-ne més detalls.

Però durant el dia fonts de Sanitat han anat refredant aquesta possibilitat, que en cap moment consistia en avançar el toc de queda a les 20 h, ja que fer-ho suposaria una modificació de l'actual estat d'alarma -cal tenir en compte que el govern espanyol va recórrer justament l'avançament que va fer en el seu moment Castella i Lleó-. De totes maneres, Darias ha assenyalat, després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que les acordades són "mesures de mínims" i ha fet una crida a les comunitats perquè en funció de la incidència del covid-19 les endureixin o no. De fet, a Catalunya ja està prohibit des de fa setmanes sopar fora, el que suposaria en part complir per ara el pla proposat per Sanitat.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit durant un acte en la necessitat de complir les mesures de les autoritats sanitàries de forma escrupolosa per evitar una quarta onada que comença a notar Espanya i ja noten amb força diferents països europeus com França, Itàlia i Alemanya. A Espanya, la incidència poc a poc comença a repuntar (la setmana passada estava al voltant de 125 contagis per 100.000 habitants els darrers 14 dies i ara ja està en 132), així com també els ingressos a les unitats de cures intensives. Per això el govern espanyol fa una crida a "no relaxar-se".

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que es desplegaran 64.200 efectius entre agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil perquè es compleixi sobretot la prohibició de viatjar si no és amb un motiu justificat -en cas de feina, per anar a una cita al metge o per tornar al lloc de residència-. "Seguim en una situació excepcional i no s'han de fer grans desplaçaments", ha advertit Marlaska, que ha assegurat que el cap de setmana passat, que incloïa el pont de Sant Josep en algunes comunitats, s'han fet 162.000 controls i 9.500 propostes de sanció.

Ayuso ho considera una "ocurrència"

En total, tant Madrid com Andalusia, Catalunya, Astúries, Múrcia i Castella-la Manxa han rebutjat la proposta, segons la resposta dels seus respectius departaments. Una de les comunitats més afectades pel tancament a les 20 h hauria estat Madrid, que ha convertit tenir els bars i restaurants oberts fins les 23 h en la principal insígnia del govern d'Isabel Díaz Ayuso a les portes de les eleccions anticipades. De fet, Ayuso ha afirmat que si fos així, s'acabaria conduint a sopars en domicilis privats. La capital espanyola té prohibit que hi hagi visites a cases particulars -excepte en casos de persones que visquin soles-, però manté tota l'hostaleria oberta sense interrupcions fins al toc de queda.

Debat sobre els viatges europeus

Tot i que Brussel·les ha demanat "coherència" a Espanya en les restriccions de viatges que aplica dins i fora de la frontera, ja que està prohibit durant la Setmana Santa viatjar entre comunitats però qualsevol ciutadà europeu pot viatjar tranquil·lament amb una PCR, el govern espanyol no té intenció de prendre cap acció en aquest tema. És més, s'escuda en un acord europeu del passat mes d'octubre que assenyala que cal permetre la lliure circulació. Sánchez ha defensat durant la sessió de control al Congrés que Espanya és "coherent i conseqüent" amb les recomanacions europees. Sobre la possibilitat d'imposar quarantenes obligatòries per evitar el cas dels viatges de ciutadans francesos a Madrid per oci, Darias ho ha descartat i s'ha aferrat al fet que ja n'hi ha en alguns països -però només de l'Amèrica Llatina i l'Àfrica.

stats