Societat 01/12/2019

A Espanya es consumeixen els recursos d'un any en cinc mesos, alerta el divulgador Daniel Christian Wahl

L'educador ha participat en el Seminari internacional sobre innovació i turisme, que s'ha fet al Parc Bit aquest cap de setmana

Ara Balears
2 min
A Balears, pràcticament s’ha duplicat la quantitat de residus plàstics recollits els darrers set anys.

PalmaEl Parc Bit ha acollit aquest cap de setmana la 14a edició del Seminari internacional sobre innovació i turisme, en el qual han participat unes 200 persones, segons ha informat Efe. Entre els assistents, destaca la presència del divulgador Daniel Christian Wahl, que ha advertit en la seva compareixença que "a Espanya es consumeixen els recursos d'un any en cinc mesos". Aquesta tendència, explica, es dona des del 1970, moment en què es varen començar a consumir més recursos naturals dels que la Terra fabrica.

La causa, apunta Wahl, és el sistema econòmic, que "ens ha portat a uns nivells de desigualtat obscens". Per això, ha apostat per fer de Mallorca "un catalitzador cap a una economia regenerativa". Per avançar en aquest sentit, ha plantejat una producció descentralitzada d'energia renovable, la sobirania alimentària, l'eliminació de motors de combustió i la regeneració dels ecosistemes locals, entre altres mesures.

Per la seva banda, la doctora Marta Jacob ha parlat del paper de l'administració i ha posat com a exemple d'èxit el cas de TIRME, que té en marxa diferents projectes, com ara els hotels circulars. Aquesta idea consisteix a aprofitar les noves tecnologies per identificar i cuidar els residus orgànics generats als hotels per mitjà de sensors. En aquest sentit, Jacob ha assenyalat que les destinacions turístiques que mantenen la seva integritat i atractiu ambiental seran cada vegada més cercades a mesura que el turisme de masses s'expandeixi i es degradin la resta de destinacions.

Durant el seminari, que enguany explora l'economia circular i la seva aplicació en el sector turístic, s'han presentat estudis acadèmics i altres exemples empresarials d'economia circular. A més, s'ha posat sobre la taula el risc que suposa per a la humanitat el canvi climàtic i el col·lapse de l'ecosistema. De manera paral·lela, s'ha duit a terme el Brokerage Event, un punt de trobada internacional amb nombroses reunions amb agents procedents de països com Escòcia, Itàlia, Anglaterra i Grècia.

stats