Un total de 57 esglésies es preparen per celebrar la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu

Un equip d'especialistes del Consell començarà durant aquesta festa a recollir informació sobre el patrimoni immaterial de Mallorca

Un total 14 esglésies i convents de Palma i 43 de la Part Forana han començat els  preparatius  per  celebrar  la festivitat de l'Assumpció de la Mare de Déu, que té lloc el  pròxim 15  d'agost i que requereix el  muntatge  del llit on es pot contemplar aquesta figura religiosa.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell té des  de 2010 un programa per impulsar aquesta  celebració,  que té el suport d'una pàgina web on es dona informació sobre els llocs on es poden visitar els elements que formen part de la festa: www.assumpciodelamarededeu.net. Tot i que la festa és el 15 d'agost, el  muntatge  dels llits s'inicia abans i en alguns casos estan exposats  als  centres religiosos fins al dia 22.

Segons el Consell, "el conjunt d'escultures i altres mobles d'aquestes instal·lacions componen un patrimoni material mot destacat, tenint en compte que la festa s'inicià a Mallorca al segle XIV".

Aquest dijous, a l'església de Sant Bartomeu d' Alaró,  un grup de voluntaris ha  muntat  el llit de la Mare de Déu. Aquest espai inclou diversos elements, com la Mare de Déu i la seva corona, dos àngels, diverses plantes decoratives i un mant que data de 1860 amb un estat de conservació perfecte.

A la presentació de la festa hi ha estat present la directora insular de Patrimoni,  Kika  Coll; el batle d'Alaró, Guillem Balboa, i l'encarregat del projecte, Biel Carrió.

Coll ha agraït la seva feina a les persones que  s' encarreguen  a cada parròquia de conservar la festa i ha recordat la  importància  de mantenir el patrimoni immaterial de les nostres festes i tradicions.

Patrimoni  immaterial

Per aquest motiu, dins  el programa  que té el Consell de conservació del patrimoni  immaterial  de Mallorca, format per vuit equips, un grup d'especialistes es desplaçaran aquests dies a algunes de les esglésies que preparen aquesta celebració, com Alaró i Binissalem, per començar la seva tasca.

Segons Coll, per assegurar el relleu d'aquestes festes és important que quedi constància de com es preparen i celebren les tradicions, ja que hi ha persones que fa més de 30 anys que s'ocupen d'aquestes feines i és necessari assegurar-ne la  continuïtat .

Per la seva banda, Biel Carrió ha explicat que una de les novetats de la web del programa  és  l'apartat de documentació, que es posa en marxa amb un article sobre aquesta festivitat del rector d'Alaró, Gabriel Llompart, que va morir l'any passat, i un altre text de l mateix Carrió .

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF