EDUCACIÓ
Societat 13/10/2018

Les escoles de Manacor ocupen el carrer

Amb vista al curs 2019-2020, dos centres educatius s’ampliaran envaint la via pública

Miquel Barceló
3 min
El carrer de Lepant ajuntarà el pati del Simó Ballester amb l’edifici dels Sementals, pendent d’acabar.

ManacorLa manca d’espai per ampliar els centres educatius saturats del municipi és un dels efectes col·laterals que pateix Manacor, ja que encara no disposa d’una ordenació urbanística que pugui atendre un creixement de la població escolaritzada. En l’actualitat, l’Ajuntament s’intenta posar al dia amb l’enèsima tramitació d’un pla general (PG) que substitueixi unes desfasades normes subsidiàries (NS) que daten de 1980.

Mentrestant, entre l’anhel i l’esperança de veure un nou planejament que atengui les necessitats reals del municipi, dos centres d’Educació Infantil i Primària (l’escola Simó Ballester a Manacor i el col·legi Ses Comes a Portocristo) es preparen per eixamplar les seves instal·lacions ocupant dues vies públiques: el carrer Lepant i el carrer Tramuntana, respectivament. Segons les previsions, tant de l’Ajuntament com de la Conselleria d’Educació i Universitat, per al curs acadèmic 2019-2020 ambdós centres ja disposaran de nous espais.

Ses Comes té enguany una cinquena aula prefabricada per atendre un alumnat amb 254 matrícules (94 d’Infantil i 160 de Primària). Portocristo té un segon centre escolar, el Mitjà de Mar. “Ara ens manca espai, però venim d’uns anys en què sobraven aules prefabricades”, remarca el delegat municipal, Joan Gomila, per qui la construcció d’una ala de quatre aules, ja projectada, serà una solució a mitjan termini, “perquè en el futur es farà necessari un nou centre escolar”, per al qual no hi ha un punt definit fins que no s’aprovi definitivament el PG (ara en fase d’aprovació inicial).

“Vora l’Hospital de Llevant hi ha grafiat un polígon urbà que s’haurà de desenvolupar per junta de compensació i en el qual feim comptes disposar d’uns 15.000 m2 per a equipament educatiu”, explica Gomila. Mentre això sigui possible, i descartada una reforma integral de Ses Comes (estimada en uns 700.000 euros), l’ampliació es veu com a solució més factible, encara que s’hagi d’ocupar definitivament un vial públic que ja ho està amb dos mòduls. L’annexió de part del carrer Tramuntana a l’escola permet a hores d’ara connectar el pati del centre amb la plaça del Sol i la Lluna, que es tanca per a ús exclusiu escolar entre les 9 i les 12 del matí.

Des de l’oposició municipal, Sebastià Llodrà, portaveu d’Educació de MÉS-Esquerra, creu que s’ha tardat massa anys a torbar una solució a la massificació i que el parc de 15.000 m2 que hi ha quasi aferrat al centre escolar podia haver servit com a espai per a una nova escola a Portocristo.

D’altra banda, l’Ajuntament acaba d’aprovar una modificació puntual de les Normes Subsidiàries per delimitar i ampliar el solar del centre docent Simó Ballester, per tal d’ocupar un tram del carrer Lepant. D’aquest manera, el vial públic permetrà ampliar la zona de pati actual i connectar-la amb l’edifici dels Sementals, que Conselleria i Ajuntament han decidit incorporar a les instal·lacions educatives, per tal de facilitar el desenvolupament del projecte d’escola d’estudis integrats de música. Es tracta d’un objectiu que durant molts anys reclama la comunitat educativa i que finalment serà possible, havent assumit l’Ajuntament un cost d’1.059.000 euros en obres per poder disposar de l’edifici per a ús educatiu. “Ara ens queda signar el conveni -amb la Conselleria- que ha de permetre adequar l’edifici i també tot el seu equipament”, explica la batlessa, Catalina Riera. Quant al fet d’envair un vial de pas, que ara ja està tancat al trànsit, la batlessa creu que l’ocupació del carrer no tindrà gaires efectes en la circulació, “ja que hi ha alternatives” a la zona.

El col·legi Simó Ballester té 384 alumnes (129 d’Infantil i 255 de Primària) i està situat vora l’estació de tren i la parada central de busos de transport públic.

stats