831 escolars de les Balears han estat detectats com a superdotats

La totalitat d'alumnes detectats a l'Estat és de 27.133

Un total de 831 escolars de les Balears són considerats d'altes capacitats intel·lectuals. La xifra a tot l'Estat és de 27.133 al·lots. Aquestes darreres dades disponibles corresponen al curs 2016/2017. A Andalusia, que és la comunitat on més funcionen els programes per detectar alumnes superdotats, el total és d'11.500 alumnes. La segueixen Múrcia (3.698), Madrid (2.190) i les Canàries (2.122). Catalunya ocupa l'onzè lloc, amb 417.

El Ministeri d'Educació i Formació Professional ha publicat recentment aquestes dades, en què es reflecteix el nombre d'alumnes amb altes capacitats des d'Educació Infantil de segon cicle fins a Batxillerat i Formació Professional de grau superior. 

Mònica Fernández, psicopedagoga experta en altes capacitats i coordinadora  del grup de recerca en altes capacitats del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, ha explicat que les dades no reflecteixen que els alumnes andalusos siguin més capacitats que la resta, sinó que "són l'evidència que en algunes comunitats els programes per detectar els alumnes amb altes capacitats funcionen, i a d'altres no".

L'Associació Espanyola per a Superdotats i amb Talent (AEST) denuncià al gener que els al·lots amb altes capacitats no reben l'atenció educativa que estableix la LOMQE, que els considera com a "alumnes amb necessitat específica de suport educatiu". Aquesta associació explica que, com que les competències en matèria educativa estan tranferides, les comunitats són les encarregades de la identificació i atenció d'aquests alumnes, a través dels equips d'orientació educativa i psicopedagògica i les escoles. Per aquest motiu, no existeix un protocol comú d'identificació i atenció.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF