En un any passen de 13 a 31 els centres eductius que participen en el programa 'Els escacs a l'escola'

És una iniciativa conjunta de la Conselleria i la Sectorial de Cooperatives d'Ensenyament

En només un any han passat de 13 a 31 els centres educatius que s'han sumat al programa 'Els escacs a l'escola' a les Illes Balears per a aquest curs 2019-2020. Es tracta d'una iniciativa conjunta de la Conselleria i la Sectorial de Cooperatives d'Ensenyament que té la finalitat de facilitar la implantació i el foment de la pràctica dels escacs com a eina pedagògica que contribueixi a la millora del procés d’ensenyament i aprenentatge dels infants.

Per primera vegada s’amplia el nombre de centres per cobrir totes les peticions. I també per primera vegada participen en el programa els centres educatius amb primer cicle d’Educació Secundària Obligatòria.

Dels 31 centres que participen aquest curs en 'Els escacs a l'escola', 23 són centres de Mallorca, 3 de Menorca, 4 d’Eivissa i 1 de Formentera.

Cal destacar que el programa inclou una formació inicial i contínua del professorat per a la implantació i el desenvolupament del programa d’escacs. La Conselleria dotarà els centres amb els equipaments necessaris (taulers i peces d’escacs) per dur a terme el programa.

Per la seva banda, els centres seleccionats hauran d’elaborar un projecte que inclogui l'ús dels escacs en el desenvolupament curricular a Educació Primària i al primer cicle d’Educació Secundària, durant l’horari lectiu i amb un mínim d’una sessió setmanal. També hauran de nomenar un coordinador i al final del programa n'hauran de presentar una memòria final.

Impulsar l’ús pedagògic dels escacs als centres 

Els objectius del programa són impulsar l’ús pedagògic i didàctic dels escacs a l’aula com a eina educativa, formativa i participativa dins l’horari lectiu i fomentar la contribució dels escacs per millorar, entre altres coses, l’atenció, la concentració, la memòria, la resolució de problemes, la comprensió lectora, la presa de decisions... i potenciar la sociabilitat, l’ajuda entre companys, el respecte entre iguals, la igualtat de gènere, la gestió de les emocions i el foment dels valors de l’esportivitat, l’esforç, la superació i la constància.

Està previst que, una vegada finalitzi el programa, tots els centres educatius seleccionats participin en una diada final.

Cal recordar que en la primera convocatòria, oberta a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics adscrits a la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca de les Illes Balears que imparteixen Educació Primària, hi varen participar 13 centres públics i concertats: 10 de Mallorca, 1 de Menorca, 1 d’Eivissa i 1 de Formentera.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF