13/08/2014

Els errors de Fernández Díaz a la frontera

2 min

BarcelonaUn miler de subsaharians, adults i menors, s’han amuntegat en els últims dos dies en embarcacions inestables amb un únic objectiu: arribar a territori espanyol. L’estret de Gibraltar va rebre dimarts una altra allau de pasteres, encara més important que la de dilluns, mentre a la tanca de Melilla centenars d’immigrants intentaven completar una altra carrera d’obstacles per entrar a Europa. El ministeri de l’Interior, però, va rebaixar ahir l’excepcionalitat de la situació. Malgrat que en només 48 hores s’han hagut de rescatar gairebé un terç dels subsaharians que van aparèixer a la deriva durant tot l’any 2013, fonts d’Interior consultades per l’agència Efe van titllar de “puntual” l’arribada massiva d’immigrants. El ministeri va argumentar que l’escenari de les dues últimes jornades s’explica per les bones condicions meteorològiques, amb temperatures temperades, el mar en calma i la lluna plena.

La situació de crisi humanitària a la frontera en la primera meitat d’aquest any ha desgastat Interior, que ha acumulat crítiques per la seva gestió en matèria d’immigració i que tampoc ha sabut trobar un discurs que respongui al drama dels subsaharians que es juguen la vida per creuar l’Estret o saltar la tanca de Ceuta o Melilla. La tragèdia de la platja del Tarajal -el 6 de febrer van morir 15 subsaharians ofegats a la costa de Ceuta després de l’actuació de la Guàrdia Civil utilitzant material antiavalots per repel·lir-los- va comprometre encara més el ministeri, que va haver d’informar dels fets al Congrés. L’executiu espanyol va rebre un seriós toc d’atenció de Brussel·les, que va demanar explicacions a l’Estat per l’actuació policial. Tanmateix, les paraules de Jorge Fernández Díaz no han millorat la resposta de l’Estat per atendre la pressió a la frontera. En una visita a Melilla el 21 de juliol va exposar que les persones que vulguin entrar a Espanya ho han de fer “per la porta, no per la finestra”. Aquell mateix dia el ministre es va mostrar satisfet amb les mesures preses per mitigar la pressió a les ciutats autònomes, com la col·locació de la malla antigrimpada, que va qualificar de “dissuasòria i no agressiva”. “No abaixem la guàrdia, perquè no hi ha dubte que intentaran trobar maneres de saltar i vèncer les noves mesures”, va sintetitzar Fernández Díaz, que ha encadenat decisions controvertides. La Comissió Europea, per boca de la comissària d’Interior, Cecilia Malmström, ja va recomanar al gener que l’estat espanyol prengués mesures alternatives a les ganivetes de la tanca de Melilla, lesives per als immigrants. El PP va recuperar els filats de ganivetes que el govern del PSOE havia col·locat i retirat per denúncies de les ONG.

Elogis a l’actuació policial

“Espanya no fa devolucions en calent”. Fernández Díaz va pronunciar la frase el 5 de març, quan va visitar Ceuta, després de la tragèdia del Tarajal, i va elogiar l’actuació de la Guàrdia Civil per controlar l’entrada d’immigrants a territori espanyol. Va repetir el missatge el 5 de maig a Barcelona. “No hi ha devolucions sinó rebutjos a la frontera. Una cosa és haver entrat i una altra intentar entrar. Per entrar cal fer-ho pels passos fronterers”, va argumentar el ministre per respondre a les acusacions formulades per nombroses entitats en defensa dels drets humans, que denunciaven l’actuació negligent dels agents.

stats