L'epidemiòleg Óscar Zurriaga: "Les dades diàries (del covid-19) són molt inestables, seria millor donar-les amb més perspectiva"

A més, ha qüestionat el fet que les farmàcies facin tests d'antígens perquè fer proves indiscriminadament "pot donar una falsa sensació de seguretat" 

L'epidemiòleg i professor de la Universitat de València Óscar Zurriaga ha assegurat al programa  Al Dia d'IB3 Ràdio que les dades que es donen diàriament sobre l'evolució del covid-19 són les més inestables i que seria millor donar-les periòdicament. "És complicat donar xifres cada dia perquè durant la jornada hi ha molts problemes i retards; les dades del dia són les més inestables que es poden donar, seria millor donar-les periòdicament", ha dit. 

Tot i això, Zurriaga entén que és una informació que la població reclama, però remarca que el més important és tenir informació de la tendència perquè el nombre absolut de casos "no ens dona una bona perspectiva". "És més viable utilitzar indicadors d'incidència acumulada i de 14 dies". 

Respecte de la possibilitat que les farmàcies facin tests d'antígens, l'epidemiòleg ha explicat que "s'han de fer les proves per al que estan indicades" perquè "fer-les indiscriminadament a tota la població ens donaria una falsa sensació de seguretat". A més, ha explicat que aquests tests tenen una sensibilitat inferior a les PCR, però que és "acceptable" en determinats casos. 

Zurriaga també ha fet referència als anuncis que surten de les vacunes contra el coronavirus i ha admès que "el problema no és tenir les vacunes, sinó provar-ne l'eficiència". A més, remarca que per ara només tenen informació de les notes de premsa que arriben de les empreses. "La vacuna no estarà al carrer fins d'aquí a mesos i no arribarem a la cobertura de la ciutadania fins d'aquí a molts més", ha dit. 

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF