Societat 28/08/2018

La Federació Hotelera creu que voler reduir 100.000 places turístiques és un greu error

Els hotelers consideren que Habtur hauria de vetllar perquè el sector compleixi la normativa i deixar de vendre titulars

Aina Riera Serra
3 min
Hotels de la Platja de Palma

PalmaLa Federació Hotelera de Mallorca també ha volgut expressar el seu punt de vista en relació amb les declaracions que va fer Bel Busquets. La consellera de Turisme va assegurar que en vint o trenta anys hi hauria 100.000 places turístiques menys.

Des de la federació es considera que la quantificació que fa la Conselleria és exagerada i que Mallorca no es pot permetre un decreixement tan important. Asseguren que el sector turístic és la base de l'economia insular i que la mesura suposaria la destrucció de molts llocs de feina.

D'altra banda, Maria Frontera, presidenta de la Federació, demana a Turisme que les inspeccions es realitzin amb la mateixa intensitat en els establiments hotelers com en el turisme vacacional. Pel que fa a les queixes d'Habtur de ser els màxims perjudicats en les perspectives de decreixement de la Conselleria, la Federació Hotelera considera que l'associació hauria de prioritzar que els allotjaments turístics compleixin la normativa vigent i posin fi a aquella oferta de baixa qualitat.

Finalment, Frontera ha explicat que la legislació fins ara vigent ha permès la renovació de la planta hotelera, la creació de llocs de feina i l'allargament de la temporada turística a la resta de l'any. Per això, des de la FEHM defensen una col·laboració publicoprivada per millorar la gestió de les infraestructures el servei i el flux de visitants.

La resposta de les entitats ecologistes: Terraferida i GOB

Segons l'associació ecologista Terraferida, "és insòlit" que Busquets parli de decreixement quan entre el 2017 i 2018 s'han tramitat 86.000 noves places i es preveu ampliar-les a 130.000 amb la incorporació del nou borsí. Tanmateix, Jaume Adrover, un dels portaveus de l'associació, assegura que han demanat a Turisme les dades exactes del nombre de places turístiques existents i que no hi ha hagut manera d'obtenir aquesta informació. Amadeu Corbera, president del GOB, s'ha sumat a la crítica i ha dit que és necessari que es publiquin aquestes dades per generar un debat basat en informació real.

Jaume Adrover ha reconegut que una part d'aquest augment es deu a les places turístiques que ja havien estat sol·licitades durant l'anterior legislatura i és que "fins al 2017 ha regnat la llei Delgado". Tot i això, el portaveu de Terraferida considera que l'actual govern no ha tingut voluntat de rectificació.

Adrover ha reconegut un aspecte positiu de la llei turística, i és que estableix que els hotels de cinc estrelles, els hotels boutique i els allotjament turístics hauran de comprar places del nou borsí que, té un límit de 42.000 places. Tot i això, des de Terraferida creuen que la nova llei no concreta cap mesura per establir un sostre de places.

Amadeu Corbeu ha dit que, tot i que les polítiques turístiques actuals han millorat i la candidatura de Busquets ha representat un canvi positiu, parlar d'una reducció de places en 20 o 30 anys és una perspectiva massa permissiva. "Ens sembla una renúncia a fer polítiques per gestionar el present i preveure el futur". Per això, el president del GOB proposa fer un calendari consensuat per dur a terme aquest decreixement del nombre de places.

Per a l'efectiva reducció, Corbera insisteix en les propostes i les al·legacions presentades pel GOB, que inclouen congelar la borsa de les 42.000 places, establir unes quotes de places a repartir cada any a través dels consells insulars o que per cada nova plaça turística se'n donin dues de baixa.

Les reaccions d'Habtur

Molt diferents han estat les reaccions de l'associació d'allotjaments turístics Habtur. Segons l'entitat, la consellera de Turisme vol posar fi al lloguer turístic i "omet part de la informació al ciutadà mallorquí, ja que no diu que, de les 100.000 places que vol eliminar, el 90% procedeix del lloguer turístic".

La gerent d'Habtur, Maria Gibert, considera que Turisme legitima un greuge comparatiu entre el sector d'habitatges turístics i els hotels perquè tot i que el sector de lloguer turístic perdrà 90.000 places, en el sector hoteler només es preveu reduir-les a 15.000. Per això, des d'Habtur proposen que totes les places vacacionals puguin tornar a la borsa.

Finalment, Gibert recorda que aquestes 90.000 places que volen fer desaparèixer ja estaven regulades abans de l'entrada en vigor de la moratòria, ja que són places que no han passat per la borsa perquè "no varen voler integrar i estan destinades a desaparèixer". A més, Habtur declara que la gent que exerceix el lloguer turístic abandona l'activitat per diferents motius i que el fet que aquestes places desapareguin fa que els futurs nous propietaris no puguin beneficiar-se'n.

stats