QUÈ ES COU?
Societat 20/06/2020

Les ensaïmades de Sant Joan

Bep Al·lès
3 min
Les ensaïmades i la xocolata cuita seran presents en berenars i berenetes. / B.A.

CiutadellaL’ensaïmada de Sant Joan, anomenada coca bamba a la resta de poblacions de l’illa, res a veure té amb l’ensaïmada mallorquina, potser només la seva forma cargolada, però no s'hi assembla gens en textura i volum, com tampoc pel que fa a farciments, perquè aquesta ensaïmada menorquina no es farceix ni de cabell d’àngel, ni de crema, ni de sobrassada.

A la festa de Sant Joan, l’ensaïmada és la gran protagonista i no sol faltar a cada casa, acompanyada, açò sí, d’una bona escudella de xocolata per mullar-la. Aquest és el berenar del Diumenge del Be, del Dissabte i del dia de Sant Joan, com ho és també de les berenetes dels dies de festa. També és una de les protagonistes de les begudes, tant la del caixer casat com la de la capellana i les celebrades a cal caixer senyor. Se serveixen la 'xiculati', així com es pronuncia a Ciutadella, i l’ensaïmada, que són menjades pels caixers i cavallers, asseguts amb el mocador blanc entre les cames i, allà, amb elegància i destresa, van mullant l’ensaïmada ensucrada dins la xocolata ben espessa, que els aportarà les calories necessàries per continuar la festa o bé per recuperar les forces perdudes per la tanda a cavall.

Però aquesta ensaïmada tenia el seu antecessor en les denominades coques de Sant Joan, amb forma de mitja taronja, que ens podrien recordar les coques de Nadal o les d’anís mallorquines i que amb l’evolució es convertiren en les ensaïmades, en donar-los la fora de caragol abans de posar-les al forn.

Enguany a Ciutadella no viurem les festes de Sant Joan tal com estam acostumats a fer. No hi haurà vetlla ni Diumenge del Be, com tampoc viurem enmig dels carrers la nit dels festers. Amb el cor dins un puny possiblement mirarem el rellotge a les dues en punt del 23 de juny per recordar els sons del primer toc, i la nostra memòria es farà regressiva per recordar cadascun dels actes de la festa, d’aquests dos dies intensos que no viurem, però que celebrarem a la nostra manera, amb els amics, la família...

Des de l’Ajuntament de Ciutadella s’ha fet una crida a la responsabilitat per evitar aglomeracions als carrers, massificacions a segons quines zones i, de manera especial, les botellades. Ciutadella viurà un Sant Joan amb toc de dol, de respecte, i és el que responsablement hem de fer tots, els d’aquí i els que ens visitin de fora. Viure el sentiment de la festa des del respecte, des de la responsabilitat i des de dins, interiorment.

Però parlem de gastronomia, que és el que cada setmana omple aquesta secció, perquè la gastronomia sí que serà la protagonista d’aquestes festes diferents. Les ensaïmades i la xocolata cuita seran presents en berenars i berenetes, com hi seran les coques amb albercoc, les de sobrassada, els pastissets de confitura, el menjar blanc, els panets de Viena amb sobrassada i tot allò que ha d’omplir taules per compartir entre amics, entre familiars...

Les pilotes amb tomatigat o amb salsa d’avellanes, les calderes de peix i de marisc i els arrossos seran presents a les taules a l’hora de dinar, com hi serà present, a tota hora, el pa amb companatge. Pa amb sobrassada, amb carn i xulla, amb cuixot o camot, amb formatge de Menorca...

I, com no, perquè la festa també mereix aquest punt d’alegria amb seny i responsabilitat, un gin Xoriguer amb llimonada, o dos o tres, hi seran més que presents, juntament amb les 'salivetes', que són per als iniciats en els rituals de la festa, que ens serviran per brindar pel nostre futur i per començar a comptar els dies que mancaran per al Sant Joan del 2021.

stats