Societat 03/03/2020

La millor ensaïmada del món és menorquina i s'elabora a l'obrador de Can Pons

El premi ha consistit en 1.000 quilos de farina, però ha despertat l'interès dels consumidors

Ivan Martin
2 min
Tolo Pons i María José Vinent són els propietaris de Can Pons.

Es MercadalL'obrador de Can Pons manté la seva rutina diària, però el poble respira un ambient diferent. Un estret passadís dona accés a un petit rebedor on trobam na María José Vinent, la dona d'en Tolo Pons. Avui són els personatges més mediàtics de Menorca gràcies al títol que obtingueren aquest diumenge a la millor ensaïmada del món en el IV Campionat Mundial d'Ensaïmades impulsat per l'empresa Hijos de Ramón Oliver. L'èxit no canvia en res el tarannà de dos joves emprenedors que han arriscat amb un producte pròxim i d'una qualitat suprema. De fet, les vendes a través d'internet són un clàssic de Can Pons, on il·lustres de la política catalana són consumidors habituals.

El premi per Can Pons ha consistit en 1.000 quilos de farina, però el reclam que suposa fabricar la millor ensaïmada del món ja s'ha fet notar, com assegura Tolo Pons: "La gent telefona i ve aquí per tastar aquesta ensaïmada i els guanyadors d'altres anys m'ha dit que ens preparem perquè vindrà gent de tot el món a comprar-ne". Fins i tot algun comerciant del poble ha traslladat el gran interès que ha despertat l'ensaïmada. Reconeix que no s'esperava guanyar, però a l'anterior edició quedà en segona posició. "Amb un segon lloc estava content i tenia la possibilitat de no presentar-me aquest any i deixar-ho per al pròxim. Era arriscat i vàrem dubtar", ha admès Pons.

El títol serà positiu per a tot es Mercadal i la resta del teixit confia aprofitar-se de la tirada de Can Pons, especialment els mesos d'estiu. D'altra banda, Tolo Pons té clar que "no n'apujarem el preu" pel fet d'assolir la certificació i explica que l'ensaïmada guanyadora és "buida, sense sucre per damunt, s'avalua que la pasta no tingui capes de greix i la sensació de com es fon a la boca. També és interessant que la pasta de full estigui al punt". Finalment, no vol polèmiques i creu que l'ensaïmada mallorquina és un producte de primer nivell: "Tenim el mateix clima i similituds entre illes, és normal que Menorca també gaudeixi algun any d'aquest guardó, de la mateixa manera que el millor croissant és català, tot i ser un producte d'origen francès".

stats