Una enquesta revela que el 30% dels illencs són favorables al dret a la independència

Segons un sondeig d'ElectoPanel, un 50% de la població balear està a favor de mantenir la situació actual de la comunitat autònoma

Una enquesta d'ElectoPanel, pàgina web de Demoscòpia, revela que un 30% dels illencs són favorables al dret a la independència respecte d'Espanya. El sondeig s'ha fet a partir d'una mostra de més de 4.500 respostes obtingudes entre el 18 i el 22 de maig sobre distintes opcions de configuració territorial, com ara una annexió a Catalunya o la divisió de la comunitat autònoma en diverses províncies.

Una altra de les dades destacades que mostra l'enquesta és que un 50% de la població balear està a favor de mantenir la situació actual de la comunitat autònoma, mentre que un 10% prefereix que cada illa constitueixi una única província. En canvi, només un 3,9% voldria dividir la comunitat autònoma en dues províncies, com Canàries, i un 4,6% estan d'acord a incorporar les Balears com una nova província de Catalunya.

Per illes, la que es mostra més favorable al dret a la independència d'Espanya és Mallorca, amb un 31,7% dels enquestats, seguida de Menorca, amb un 29,9%, i Eivissa, amb un 23,2%. Per altra banda, a Menorca és on mostren més suport a la idea d'annexar les Balears a Catalunya com una província. Concretament, el 5,5% dels enquestats varen estar-hi d'acord, mentre que a Mallorca va ser un 4,6% i a Eivissa, un 3,6%.

Com a conseqüència, a Menorca és també on la població dona menys suport a mantenir l'actual situació de la comunitat autònoma: un 42,5%, enfront del 52,6% de Mallorca i el 50,7% d'Eivissa. Finalment, Menorca i Eivissa són les que més es decanten per dividir les illes en províncies, amb un 14,4% i un 15,9% de les respostes a favor, respectivament. A Mallorca, aquesta opció va ser votada només per un 7,5%

Per davall d'aquesta opció, els menorquins són favorables en un 7,2% a dividir la comunitat autònoma en dues províncies, com les Illes Canàries. Així mateix, els eivissencs hi estan d'acord en un 5,6% i els mallorquins, en un 2,7%.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF