Societat 20/07/2018

L’enoturisme en el centre de Mallorca, un pla en auge

Pobles del centre de l’illa com Santa Maria del Camí, Sencelles i Santa Eugènia tenen una gran tradició vinatera

Juanmi Mas
5 min
L’enoturisme en el centre de Mallorca, un pla en auge

L’estiu és l’estació per excel·lència per gaudir de la naturalesa a l’aire lliure. En aquest sentit, l’enoturisme és una de les millors alternatives estivals per viure experiències úniques i plenes de matisos. Per això aquesta ruta anima a aprofitar l’estiu per fer una escapada enoturística.

Fer enoturisme a l’estiu

La proposta se centra exclusivament en els mesos més calorosos de l’any, perquè presenta l’excel·lent equilibri entre el bon temps i el vi. Un dels grans avantatges de l’enoturisme és que es pot gaudir durant totes les èpoques de l’any. No obstant això, si realment es vol conèixer els vinyers d’un celler en la seva màxima esplendor, l’estiu és la millor opció. A l’estiu els vinyers es troben en la fase de fecundació i fructificació, és a dir, comencen a omplir-se de raïms, per la qual cosa és un moment ideal per conèixer l’evolució del cicle del raïm. En funció del mes de l’estiu en què es faci l’escapada enoturística es pot, fins i tot, gaudir el verolament, fase del cicle del raïm en el qual comença a canviar de tonalitat fins a adquirir la maduresa desitjada per procedir, després, a la verema. No hi ha millor forma d’entendre el procés d’elaboració d’un vi que coneixent la història i filosofia d’un celler, els diferents treballs necessaris al vinyer, el cicle del raïm i les tècniques tan importants com la fermentació del vi i la criança.

Un sector en creixement

L’enoturisme a Mallorca és un sector en creixement, cada vegada hi ha més public que demana aquest tipus d’activitats i molts d’ells venen acompanyats dels seus fills. D’una banda, contribueixen a la desestacionalització del turisme i, de l’altra, ofereixen una oferta diferent al públic resident amb propostes com els Wines Days (dies del vi) que se solen celebrar la primavera cada any. D’entrada, és una activitat que es recomana, sobretot, per a persones amb sensibilitat pel vi i per tot el que comporta: el cultiu, la cura, l’elaboració, la tradició... És un moment extraordinari per entretenir-se i gaudir a la vegada de la tranquil·litat i la calma de les zones rurals, de la família, de les amistats, del paisatge, de la gastronomia, d’una cervesa fresca després d’un bany, d’un vermut abans de dinar i, sota la llum càlida i suau del capvespre, fer una copa de vi o de cava. La vinya cada any es renova com la força de la vida, no cal cap calendari, només observant la vinya s’identifica ràpidament de quina època de l’any és. Per això, els territoris vitivinícoles varien el seu paisatge durant tot l’any, ja que la vinya assenyala impàvidament el pas del temps com cap altra cosa. La producció de vi a Mallorca forma part de la seva cultura i del seu paisatge.

Denominació d’Origen

Al centre de l’illa es troba la comarca vitivinícola de la Denominació d’Origen Binissalem. En aquesta zona s’hi troben municipis com Santa Maria del Camí, Sencelles, Santa Eugènia i Binissalem, carregats d’història i tradició vinatera. Els pobles que formen aquesta comarca vinatera se situen en una geografia de relleu suau, protegida dels freds vents del nord per la Serra de Tramuntana, amb un clima mediterrani. Estan envoltats d’extenses plantacions on creixen vinyets de varietats autòctones. Els vins amb DO Binissalem són negres joves o criats en botes de roure, blancs, rosats i escumosos. Els més famosos i amb més producció són els negres, que contenen un mínim d’un 30% de manto negre, per la qual cosa presenten les característiques d’aquesta varietat autòctona: un color no excessivament intens i aromes de fruites que evolucionen cap a les confitures. En els blancs elaborats almenys amb un 50% de la varietat moll, predominen els aromes de fruita, sobretot de poma verda i fruita seca, records d’albercoc i d’ametles amargues; en boca són frescos, amb un equilibri perfecte entre l’àcid i el dolç i un adequat final lleugerament amarg. Actualment hi ha tretze cellers emparats per la DO Binissalem, alguns dels quals poden visitar-se, la qual cosa suposa una excel·lent manera de conèixer el procés d’elaboració del vi i per descobrir pobles que conserven un valuós patrimoni arquitectònic i cultural. A les festes locals, el vi sempre hi és present i, fins i tot, de vegades n’és protagonista. És el cas de les Festes del Vermar, que Binissalem celebra cada mes de setembre. Una setmana dedicada al vi durant la qual és imprescindible degustar els fideus de vermar, recepta típica d’aquelles dates que combina pasta amb carn de be, sobrassada i espècies. Per descomptat, han de ser acompanyats d’una copa de vi.

Una llarga llista de cellers

La llista de cellers amb Denominació d’Origen és molt rica i àmplia. Vins Nadal, una de les primeres i més importants cases del vi de Binissalem, fundada per Miquel Nadal Fiol el 1932, és un perfecte exemple de relleu generacional, la qual cosa li dona aquest caràcter tan innovador en d’un ambient càlid ple de tradició. El Celler Antoni Nadal és un celler familiar que pertany a la Denominació d’Origen Binissalem des que la DO es va fundar l’any 1989. El celler José Luis Ferrer, les instal·lacions del qual estan envoltades per 92 hectàrees de vinyes de varietats autòctones cuidades amb molt d’esment. El Celler Ca sa Padrina, fundat, el 1999, amb l’objectiu de recuperar i millorar els vins tradicionals de Mallorca. Les seves vinyes són al municipi de Sencelles. Aquests només són alguns dels noms d’una llarga llista de cellers de Mallorca.

.

El cicle de la vinya, per gaudir-lo pas a pas

Els primers brots de la vinya apareixen a l’abril. Aleshores comencen a germinar les vinyes i apareixen tímidament algunes fulles de la planta. Normalment, a partir de juny, quan comença a pujar la temperatura, la flor s’obre perquè es pugui fecundar. El fruit ha de madurar durant l’estiu i s’ha de controlar que tingui un bon creixement. Els mesos de setembre i octubre arriba el moment de saber si el raïm està llest per a la verema. L’enòleg analitza i tasta cada dia el raïm per valorar si reuneix els nivells d’acidesa i de sucre desitjats. En aquesta època, si s’han controlat les plagues i les malalties durant tot el cicle vegetatiu anterior, normalment no apareixen problemes fitosanitaris. Quan es dona el vistiplau, arrenca oficialment la verema. Un procés molt laboriós. Especialment si es fa de manera manual, i en què intervenen un nombrós equip de recol·lectors, que són els responsables de transportar el raïm fins a les tremuges per poder iniciar el procés d’elaboració del vi: el desrapament, el premsat (abans de la fermentació, els blancs i els rosats, i després de la fermentació, els negres), el remuntat (els negres), la fermentació, l’envelliment (els vins de criança) i els tractaments previs a l’embotellament. El novembre i el desembre, paral·lelament al treball de celler, just quan les fulles de la vinya comencen a canviar de color amb l’arribada de la tardor, comença de nou la poda. Un treball que s’allargarà durant els mesos següents. Durant l’hivern, la vinya deixa una estampa plena de troncs sense floració. La vinya apareix sense fulles, ja que només així pot suportar les baixes temperatures i les condicions atmosfèriques adverses. Durant aquest període, el cep és un tronc pelat sense brots ni part vegetal. Com la majoria de les bones històries, el cicle de la vinya comença amb molt de treball. Durant el mes de març, les vinyes es troben en un estat de repòs hivernal. A mitjan mes de març, comença el moviment de la saba en les varietats en què el brot apareix més aviat. A principi d’abril, el viticultor ha de netejar les herbes de les vinyes, lligar els sarments i seleccionar quins deixarà créixer per donar vida a nous gotims. Al darrere de l’elaboració d’un vi hi ha un llarg procés que continua perquè, una vegada el raïm ha entrat al celler, se n’ha de garantir la màxima qualitat i personalitat.

stats