Societat 01/10/2020

Medi Ambient ha mogut 5.694 embarcacions fondejades sobre posidònia aquest estiu

El servei de vigilància ha fet 93.207 actuacions

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaEl servei de vigilància de la posidònia ha fet 93.207 actuacions aquest estiu per protegir la planta. 73.301 han estat per comprovar si l'àncora afectava la planta i s'han hagut de moure 5.694 embarcacions, que representen un 7,8% de les comprovacions, segons la Conselleria de Medi Ambient. Pel que fa a la resta d'intervencions, 7.745 corresponen a aquelles embarcacions que han estat informades i 6.467 són de navegants que han consultat si estava autoritzat fondejar on pretenien fer-ho.

Les ordres per moure vaixells que incomplien la prohibició de fondejar sobre la posidònia suposa un descens d'un 8% respecte de l'any passat i, segons el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, això "ratifica que la consciència ciutadana és cada vegada major". La tasca que fa quatre anys que fa el servei de vigilància "funciona" i cada any "és més eficient", ha afegit.

Mir ha assenyalat que a causa del coronavirus la majoria d'embarcacions s'han ajuntat a final de juliol i agost, quan s'han concentrat la major part de les actuacions. Fins al 21 de juny, l'estat d'alarma va estar vigent, cosa que provocà que no hi hagués tantes embarcacions de gran eslora i internacionals, segons la Conselleria.

Les cinc barques de vigilància de Mallorca han fet 40.924 actuacions, 3.874 de les quals corresponen a ordres per moure embarcacions fondejades sobre posidònia. A Formentera, on també hi ha cinc barques de control, s'han ordenat 221 moviments i s'han fet 36.473 actuacions, mentre que a Menorca, on hi ha tres barques del servei, se n'han hagut de moure 841 d'un total de 8.383 actuacions. També s'ha actuat a Eivissa: 7.447 intervencions i 758 vaixells moguts.

Enguany el servei de vigilància ha estat en vigor entre l'1 de juny i el 30 de setembre. És la quarta temporada que es fa i ha comptat amb 15 embarcacions. Els agents de Medi Ambient, que, juntament amb la Guàrdia Civil, són els qui tenen competència per aixecar actes sancionadores, han fet aquest estiu 99 sortides i han iniciat 71 procediments per infraccions de la normativa que prohibeix fondejar sobre posidònia.

stats