Emaya recorrerà contra la sentència que la condemna per discriminació de sexe en les seves contractacions

L'empresa municipal es defensa i assegura que des del 2015 s'ha incrementat un 5% el nombre de dones en plantilla i un 35% el nombre de contractes 

La jutgessa Maria Pilar Ramos, del Jutjat Social número 2 de Palma, ha condemnat Emaya a indemnitzar amb 2.000 euros dues treballadores per danys morals i per discriminació indirecta per raons de sexe. La notícia l'ha publicada avui el diari 'El Mundo', segons el qual l'empresa va convocar set places per ocupar els càrrecs de caps de sector i totes les persones contractades per lliure designació han estat homes.

La direcció assegura que s'ha limitat a complir el conveni col·lectiu del 2017 de qualitat urbana i que ha pretès “consolidar la categoria que havien desenvolupat fins ara aquestes set persones”. I és que els set homes que han estat contractats tenen deu anys d'experiència i havien realitzat tasques pròpies de la categoria professional requerida. Segons Emaya, “no hi ha un mòbil discriminatori sinó de reconeixement d'una tasca feta”. Tot i això, la jutgessa considera que s'hauria d'haver afavorit que les dones haguessin adquirit experiència anteriorment en aquestes categories oferint-los poder desenvolupar les funcions pertinents, i d'aquesta manera també hi haurien pogut optar. 

D'altra banda, l'empresa ha argumentat que durant el procés de contractació es va passar pel filtre de legalitat de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, que no va fer cap observació respecte d'aquesta qüestió. Per aquest motiu, Emaya assegura que recorrerà contra la sentència davant el Jutjat Social del TSJB, ja que no hi està d'acord.

Així mateix, hi ha dues persones que varen ser nomenades després de publicar-se l'oferta de cap de sector als taulells d'anunci de l'empresa. Segons Emaya, en aquesta oferta només s'hi va presentar una treballadora.

Contractes per lliure designació

Emaya declara que els contractes per lliure designació i revocació s'han utilitzat des de sempre per nomenar persones per a llocs d’especial confiança o comandament i fins ara no s'ha invocat cap tipus de mòbil discriminatori per raó de sexe. A més, assegura que aquest mecanisme ha fet que el 55% de les vacants hagin estat ocupades per dones.

Pel que fa al nombre de contractes, Emaya defensa que han augmentat un 35% el nombre de dones i que la plantilla ha passat de tenir un 11% de dones a un 17% entre el 2015 i el 2018, és a dir, que ha augmentat un 5% el nombre de dones contractades.

Les reaccions del Partit Popular 

"Ha hagut d'arribar un pacte d'esquerres perquè una empresa municipal sigui condemnada per discriminació de sexe". Són les declaracions de Marga Duran avui a la roda de premsa en relació amb la condemna d'Emaya. Segons el Partit Popular, és incongruent que el govern que ha creat una Regidoria d'Igualtat es vegi ara involucrat en un cas de discriminació per raó de sexe. 

Per això, Duran ha exigit "que tots els concursos de les empreses públiques es faci sota criteris d'igualtat perquè tant homes com dones puguin optar a les mateixes oportunitats". 

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF