Societat 03/06/2019

Emaya, Càritas Mallorca i la Fundació Deixalles recullen a Palma 678 tones de roba durant el 2018

Les dues entitats socials gestionen uns 160 contenidors, prop de 100 dels quals cedits per l'empresa pública de Ciutat

Ara Balears
2 min
Foto 1 (1)

PalmaEmaya, Càritas Mallorca i la Fundació Deixalles han fet balanç de la recollida de roba de segona mà als contenidors situats als carrers de Palma, que han possibilitat reutilitzar-ne 678 tones, recollides al llarg del 2018. Aquestes tres entitats signaren el 2016 un conveni de col·laboració per a la recollida de roba a Palma. Amb aquest acord, Emaya va cedir els seus contenidors i la gestió de la totalitat de la recollida de roba i calçat a aquestes dues entitats. El conveni té una vigència de deu anys, prorrogables de mutu acord.

"Càritas Mallorca té com a finalitat les actuacions de caritat i justícia social de l'Església de Mallorca, amb especial dedicació a l'atenció de les persones més vulnerables, empobrides i excloses, i per això promou accions d'inserció dels col·lectius més desfavorits. Per altra banda, la Fundació Deixalles té com a objecte la inserció sociolaboral de persones desfavorides en risc o en exclusió social, mitjançant processos d'inserció i de capacitació a través de tallers de reparació, reutilització i reciclatge dels materials procedents de recollides de roba, mobles, juguetes, llibres, etc.", destaquen des d'aquestes entitats en un comunicat de premsa.

Des del 2013, aquestes dues entitats ja recollien roba amb els 30 contenidors que cadascuna d'elles tenia als carrers de Palma. Amb el conveni signat el 2016, Emaya va aportar 100 contenidors més perquè les dues entitats assumissin tota la recollida selectiva de roba i calçat a la ciutat; el Ponent correspon a Càritas i la zona de Llevant, a la Fundació Deixalles.

El resultat ha estat un millor servei a la ciutadania, amb més contenidors als barris i pobles de Palma, una gestió més adequada i uns bons resultats. L'any 2018 es varen recollir un total de 678 tones de roba i calçat, amb gairebé 232 tones corresponents als contenidors gestionats per la Fundació Deixalles i poc més de 446 tones als de Càritas. La xifra total de tones recollides és inferior a la del 2017, i aquest fet és degut al fet que queden set contenidors pendents de reubicar.

Una feina social i ambiental

La recollida, selecció i venda d'aquesta roba ha generat ocupació i treball social. Per exemple, en el cas de la Fundació Deixalles, ha fet possible la contractació de nou persones al taller de roba amb contracte d'inserció a jornada completa durant tot l'any, cinc de les quals han tingut un contracte d'inserció per a formació i aprenentatge. Al taller de recollida s'han generat dos llocs d'inserció relacionats amb la recollida de roba. A més, s'ha generat ocupació per a quatre persones i ha fet possible que set persones en situació de vulnerabilitat social realitzassin un itinerari d'inserció i poguessin millorar les seves competències socials i laborals. En el cas de Càritas, han estat possibles sis contractes d'inserció directament lligats a aquest tema.

D'altra banda, cal destacar que les persones amb necessitats urgents i derivades per serveis socials reben gratuïtament la roba que necessiten.

stats