Societat 17/12/2018

Emaya acomiada el sindicalista de Comissions Obreres implicat en la trama de títols falsos

El consell d'administració de l'empresa pública ha aprovat l'acomiadament del sindicalista José María García, així com del treballador que va presentar un títol fals de català en una convocatòria del 2016

Ara Balears
2 min
L'edifici d'Emaya a Palma

PalmaEl consell d'administració d'Emaya s'ha reunit aquest dilluns i ha aprovat l'acomiadament disciplinari de dos treballadors. Per una banda, s'ha aprovat l'acomiadament del sindicalista de CCOO, José María García, a qui l'empresa va obrir un expedient disciplinari. La direcció considera que ha quedat provada la vinculació de José María García amb la presentació d'un document fals d'acreditació del títol de català A2. Aquesta titulació era un requisit indispensable per participar en una convocatòria. Emaya considera que García era conscient de l'engany a l'empresa per part del treballador que no reunia els requisits de la convocatòria i ho considera una infracció molt greu. L'empresa ho qualifica com una conducta que atempta contra la bona fe que ha de presidir qualsevol relació laboral i que comporta una especial gravetat ja que es tracta d'un membre del comitè d'empresa i de la comissió de treball d'Emaya, que amb el seu comportament va contribuir que es produís un engany a l'empresa.

L'altra persona acomiadada és un peó de l'àrea de qualitat urbana que havia presentat un títol fals de català del nivell A2, que era un dels requisits de la convocatòria d'una borsa d'especialistes d'aigua, a la qual ja havia optat el juny del 2016. L'empresa municipal ha explicat que aquest document fals ja es va detectar en el marc de les comprovacions realitzades una vegada s'havien detectat sis casos de documents falsos. Aquesta informació es va remetre a la Direcció General de Política Lingüística, que va confirmar que es tractava d'un cas de falsificació.

Els dos acomiadaments han estat aprovats per votació de la majoria dels consellers del consell d'administració. Els dos casos estan en mans de la justícia. Emaya va presentar una denúncia a la Fiscalia de les Illes Balears el passat 13 de novembre, perquè els fets podrien ser constitutius d'infraccions tipificades com a delictes al codi penal vigent per estafa i falsificació de document oficial.

Revisió de documentació

Emaya ha informat que des del departament de recursos humans continua el procés de comprovació de la documentació presentada als diversos processos de contractació. En aquest, s'ha detectat un nou cas de falsificació d'un aspirant a una borsa de treball de Qualitat Urbana, que va presentar un títol fals de català nivell B1 i una titulació falsa d'FP de la branca administrativa. Aquest cas s'ha passat també a la Fiscalia i a la Guàrdia Civil però no s'ha obert cap expedient perquè no es tracta d'un treballador.

A més, Emaya ha explicat que fins ara s'han revisat 25 borses i convocatòries tant de l'àrea del Cicle de l'Aigua com de Qualitat Urbana, cosa que suposa la revisió de 2.253 sol·licituds. A més, ha assenyalat que algunes convocatòries estan en mans de la Direcció de Política Lingüística, que comprovarà la veracitat de les diferents titulacions. Dels 2.000 expedients revisats, s'han trobat nou títols falsos de català i dos documents falsos referits a titulacions d'FP, que afecten deu persones, quatre de les quals eren treballadors d'Emaya i els altres, aspirants. Fins ara, tres treballadors han estat acomiadats i un quart ha finalitzat la seva relació laboral amb l'empresa abans que es tancàs l'expedient disciplinari.

stats