Societat 29/10/2021

Educació traurà 1.408 places d’oposició per a docents a les Illes Balears el 2022

El conseller Martí March preveu convocar-ne 1.419 el 2023 i 700 el 2024

2 min
Una aula de les Balears durant la pandèmia.

PalmaLa Conselleria d'Educació i Formació Professional convocarà 1.408 places d'oposició per a docents l'any que ve. El conseller Martí March n'ha informat els sindicats a la Mesa Sectorial aquest divendres. D'aquestes places, 624 corresponen a professorat d'ensenyament secundari, 593 a mestres d'Infantil i Primària, 177 a professorat de Formació Professional i 14 a docents d'escoles oficials d'idiomes.

Segons ha informat March, l'objectiu de la Conselleria és treure 1.419 places més el 2023 i 700 el 2024. Així, en el que queda de legislatura, es trauran un total de 3.527 places. El conseller ha destacat que, des del 2017 fins a final de la segona legislatura, s'hauran convocat un total de 7.006 places. El conseller ha afirmat que a escala d'Espanya "s'està discutint una nova llei que podria modificar algunes coses, però mentrestant tenim clar que no volem perdre una plaça perquè no sabem la resolució".

March ha respost així als reclams d'alguns dels sindicats, com STEI i Alternativa, que s'han mostrat contraris a aquesta convocatòria perquè el govern espanyol està tramitant el decret 14/2021 de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, i encara no està clar el contingut que s'acabarà aprovant. Per part de l'STEI, afirmen que "ens pareix coherent esperar a veure què passa en aquesta qüestió".

A més, el sindicat considera que s'ha de tenir en compte també la decisió de la justícia europea contra la normativa espanyola que permet renovar de manera contínua els contractes temporals en el sector públic. En el mateix sentit s'expressa Alternativa: "Hi ha multitud de canvis legals i convocar ara oposicions massives crearia una incertesa jurídica de difícil resolució". A banda de la sentència d'Europa i del decret que s'està tramitant, hi afegeixen l'aprovació de la llei educativa estatal i de la llei educativa balear. "No és el moment de fer oposicions massives", sosté el sindicat.

"Una vegada més, s'ha tractat d'una mesa merament informativa", critica el secretari d'Ensenyament d'UGT, Tino Davia. "Esperàvem mesures sociolaborals per als docents i ens hem trobat amb una mesa tancada sense marge de negociació", afegeix. Quant a les oposicions, el sindicat ha reclamat que, si no hi ha possibilitat d'esperar l'aprovació del decret d'interins, "el conseller insti el Ministeri d'Educació amb la màxima celeritat" que s'estableixi "un sistema transitori d'accés que permeti combinar la lliure concurrència amb l'estabilitat del personal interí que du més anys".

Per part de CCOO, consideren que, per donar una resposta al problema de l'abús de la temporalitat, "el millor és treure les places de substitució d'interins i vacants a oposició, perquè són places que s'han de cobrir", afirma el seu portaveu, Mario Devis. Això sí, han demanat "mesures per flexibilitzar el sistema d'accés" a les oposicions perquè, "si es treuen, però després no es cobreixen les places, no es poden estabilitzar els docents que fa més temps que treballen a les Illes".

stats