Societat 01/09/2022

Educació envia un protocol d'actuacions a les escoles davant properes onades de calor

El procediment s'activarà a partir del nivell groc d'alerta meteorològica de l'Aemet

ARA Balears
2 min
Infants en una escola de Palma.

PalmaLa Conselleria d'Educació ha enviat aquest dijous a les escoles i instituts de les Illes un protocol d'actuació enfront d'alta temperatura excepcional per al curs 2023-24. La mesura es pren davant l'augment de la temperatura pel canvi climàtic: "És un fet que les onades de calor a les Balears són cada vegada més habituals", recorda el departament de Matí March en un comunicat.

El document conté recomanacions generals de protecció, seguretat i benestar, com per exemple "mantenir-se hidratat; estar tant de temps com sigui possible en llocs frescos, a l'ombra o climatitzats; refrescar-se cada vegada que es necessiti" o consultar un professional sanitari quan hi ha símptomes que poden estar relacionats amb l'alta temperatura i duren més d'una hora. També inclou recomanacions sobre com planificar les activitats extraescolars o esdeveniments en espais exteriors.

El protocol es pot activar, en general, entre l'1 de juny i el 31 de juliol i de l'1 al 30 de setembre. Així i tot, també es pot posar en marxa en altres mesos si la situació meteorològica ho requereix. Educació defensa que aquest document permetrà "minimitzar o neutralitzar les conseqüències de l'alta temperatura", així com "reduir el temps per resoldre cada situació i el marge d'error en les decisions que cal adoptar".

Nou pla d'adaptació climàtica

Serà la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres la que informarà els centres educatius de l'activació del protocol a partir del butlletí d'avís determinat per la Direcció General d'Emergències i Interior segons els valors diaris de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). La informació que es proporciona és predictiva i estableix quatre nivells d'alerta meteorològica: verd, groc, taronja i vermell. El protocol s'activa a partir del nivell groc.

La Conselleria preveu que el protocol es complementi amb el futur pla d'adaptació climatològica anunciat pel Ministeri d'Educació per tal de millorar les condicions de confort termohigromètriques, així com les de qualitat i renovació de l'aire en els centres educatius públics. La mesura forma part del marc dels programes de cooperació territorial del Ministeri d'Educació i Formació Professional durant el pròxim 2023.

stats