Societat 04/01/2022

Educació duplica els docents de la borsa 'exprés' covid davant la previsió de baixes per la sisena onada

La comunitat educativa celebra que es torni a l'escola de manera presencial, però critica que no es reforcin les mesures

3 min
Una aula buida.

PalmaLes Illes Balears estan registrant més casos de covid-19 que mai i aquesta explosió de pandèmia impactarà, sens dubte, en la tornada a les aules després de les festes de Nadal. D'una banda, per l'increment d'infeccions entre l'alumnat i, de l'altra, per les baixes de docents positius. Davant aquesta situació, la Conselleria d'Educació ha decidit duplicar el nombre de professors en la borsa de substitucions 'exprés' per covid-19, segons ha informat el conseller Martí March en roda de premsa aquest dimarts. Així, si per setembre n'hi havia una trentena, ara es disposarà d'uns seixanta.

El conseller ha dit que, si les infeccions a la comunitat autònoma creixen molt, podrien faltar professors, però creu que no és una circumstància que pugui passar ara com ara. "Les primeres setmanes de gener seran complexes", ha advertit March. Així i tot, ha assegurat que confia que es podrà mantenir la plena presencialitat. "La semipresencialitat no és una opció ara mateix", ha insistit.

Cal dir que, en els nivells d'alerta sanitària 3 i 4 (ara mateix les Illes són al nivell 3), es preveu que s'incrementi la distància de seguretat dins les aules d'1,2 a 1,5 metres a partir de tercer d'ESO, sempre que sigui possible, per tal d'augmentar la protecció enfront del virus. En aquest sentit, el cap del departament d'Educació ha remarcat que es farà aquest canvi sempre que es puguin mantenir les classes presencials.

Tant el govern espanyol com el balear tenien clar des d'un primer moment que l'aposta per reprendre el segon trimestre seria la presencialitat plena. I així ha estat. Les comunitats autònomes i l'executiu central han acordat per unanimitat en el Consell Interterritorial de Salut -en el qual també han pres part les autoritats educatives i universitàries dels diferents territoris- que els alumnes tornin a l'escola el 10 de gener i amb les mateixes mesures que les aplicades en el primer trimestre. Això sí, els estudiants que estiguin vacunats amb pauta completa no hauran de fer quarantena perquè, a l'espera de si hi ha un nou protocol específic, s'aplicarà el que s'estableix per a la població general.

El retorn a les aules, tal com estava previst

La comunitat educativa s'ha pres amb escepticisme l'anunci. D'una banda, celebren que es reprenguin les classes amb presencialitat plena però, de l'altra, critiquen que no es reforcin les mesures davant l'explosió de contagis. "Les mesures d'1,5 metres i les ràtios de l'any passat varen funcionar i les d'ara no funcionen, és una evidència: basta veure el nombre d'aules confinades", critica el portaveu de l'STEI, Cosme Orell. "Tenim moltíssima preocupació davant aquesta no presa de mesures per part del Ministeri", remarca.

"Estam preocupats per mesures com que ja no s'hagi de fer quarantena per contacte estret a Infantil i Primària", sosté la presidenta de l'Associació de Directors i Directores d'Infantil i Primària, Joana Maria Mas. A més, assegura que "ja hi ha molts de directors que estan dient que tenen dos i tres mestres positius i no podran començar dilluns". "Estam a l'expectativa de les noves mesures, perquè ens n'hem assabentat per mitjans de comunicació", tanca Mas.

Per part seva, Joan Ramon Xamena, president de l'Associació de Directors i Directores de Secundària, també assegura que "no ens han demanat l'opinió", però pensa que "si tot funciona, l'escola també". "Potser amb l'escola la situació podria millorar, sempre que tota la comunitat educativa torni a aplicar tots els protocols, ja que hi havia certa relaxació".

La Federació d'Associacions de Pares i Mares (FAPA) ja va reclamar la setmana passada que la tornada a les aules fos presencial. En un comunicat, defensaven que la presencialitat és l'única manera que l'educació "no baixi dels mínims acceptables", al mateix temps que permet als infants i joves "viure una certa socialització, imprescindible per a la seva salut mental i emocional". "El 2022 serà el tercer curs que infants i joves viuen restriccions a l'educació, i és responsabilitat de tots que aquestes no els continuïn perjudicant com ho han fet fins ara", tancaven.

S'amplia la vacunació

A les portes de la tornada a les aules, Patricia Gómez ha fet una "crida urgent" a les famílies perquè portin els infants a vacunar contra el covid-19. Ha alertat que la demanda per rebre la primera dosi en els menors és baixa, ja que ni tan sols s'han emprat les primeres 36.000 vacunes que varen arribar a l'Arxipèlag. En concret, s'han posat 13.398 vaccins entre nins i nines de 9 i 12 anys.

Fins ara, s'havia obert la vacunació als infants de 9 a 12 anys, i a partir d'avui ja es podrà demanar cita per als de 5 a 8 anys. En total -de 5 a 12 anys-, hi ha una població diana de devers 82.000 persones. Aquest dimarts també s'habilita la citació per administrar la tercera dosi als majors de 18 anys amb doble pauta d'AstraZeneca, que són fonamentalment professionals essencials (docents, cossos policials, etc.).

stats