Societat 18/03/2022

Educació assegura que complirà el Pla d'infraestructures abans que acabi el 2023

La Conselleria assegura que el 62% de les obres previstes inicialment estan acabades o en execució avançada

ARA Balears
2 min
Educació preveu construir un nou institut a Marratxí, una de les zones amb més pressió de població.

PalmaLes obres previstes inicialment al Pla d'infraestructures educatives 2016-2023 estaran finalitzades o a punt d'acabar-se abans que acabi l'any que ve, segons ha assegurat el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, que va comparèixer dijous al Parlament balear. Així va respondre a les crítiques de l'oposició, que va reclamar endarreriments i incompliments en els projectes de construcció o millora dels centres educatius.

Morante va afirmar que el 62% de les obres que preveia el Pla quan va ser aprovat a la Comissió d'Educació del Parlament, l'any 2017, "han finalitzat o estan en execució avançada" actualment. Pel que fa a les obres no començades, va detallar que una d'elles està en licitació (l'ampliació del CEIP Montaura), cinc projectes estan redactats o a punt d'acabar la redacció (Conservatori Menorca, CEPA Maó, ampliació CEIP Blai Bonet, CEIP Campos i CEIP Palma B), i altres cinc estan en procés de ser redactats (CEIP Can Picafort, CEIP Caimari, CIFP Ciutadella, CEIP Es Mercadal i CEIP Santa Eulària).

Ara bé, el director general va dir que s'han incorporat a la planificació altres obres que "no es podien preveure, que són de gran envergadura i han obligat a modificar la planificació". En aquest sentit, va destacar la reforma i ampliació del CEIP Sa Torre de Manacor, els problemes estructurals del CEIP S’Alzinar de Capdepera o la coberta del CEPA Llevant que va aixecar el cap de fibló l’any 2021 i va obligar a intervenir d'urgència.

Actualment, es troben en execució o en licitació diferents obres, per un import de devers set milions d'euros. Entre elles, hi ha les actuacions al CEIP Simó Ballester, a l'IES Berenguer d'Anoia, al Museu d'Educació, a l'IES Isidor Macabich, al CIFP Pau Casesnoves o al CEIP Verge de Lluc, entre d'altres. A banda, la Conselleria també preveu que en breu surtin a licitació les obres de reforma del quarter de Santiago i la reforma del Conservatori de Menorca. En conjunt, actualment IBISEC s’encarrega -directament o de manera externalitzada- de la redacció de 42 projectes que impliquen una inversió de devers 50 milions d'euros.

Endarreriments a Campos i Inca

Morante ha reconegut el retard dels centres de Campos i d’Inca i ha assegurat que a final de març els projectes previsiblement estaran acabats. “A Campos la realitat és que fins a setembre de 2021 no es varen finalitzar els tràmits de l’ajuntament relacionats amb el solar”, ha assenyalat el director general. I ha recriminat al Partit Popular que "mentre vostès governaren no es va posar cap solar per Campos ni per Inca" i que "no només no es disposava del pla d’infraestructures si no que tampoc no hi havia pressupost per a l’IBISEC".

Per altra banda, ha justificat que no hi hagi projecte per a l'IES Son Ferriol, per "la manca de solar". En aquest sentit, ha detallat que l'Ajuntament de Palma “L’ajuntament de Palma està elaborant el projecte de dotació de serveis del solar. Tan bon punt ens confirmin la ubicació dels serveis avançarem en la redacció del projecte”. També ha explicat la situació de l’ampliació del CEIP Sant Miquel a Son Carrió que està pendent de l’adquisició per part de l’Ajuntament d’un solar complementari “ens consta que estan treballant per a aquesta adquisició”.

Per acabar, Morante ha avançat que ja estan treballant en el Pla d'infraestructures 2023-2027 i ha recordat que, des del 2015, "s’hauran invertit un total de 95 milions d’euros" en infraestructures, que suposen 1.797 actuacions al 90% dels centres educatius de les Illes.

stats