Societat 15/06/2018

L’educació 0-3 anys topa amb els tràmits institucionals

El col·lectiu d’escoletes es mostra preocupat per la lentitud de l’Administració

Iván Martín
3 min
El col·lectiu d’escoletes 0-3 anys fa passes per a l’equitat.

MaóEl col·lectiu que agrupa les escoletes de Menorca de 0-3 anys continua treballant i fent passes de gegant per a l’equitat, un concepte que la comissió tècnica per a l’elaboració del document marc que demanava la proposició no de llei de MÉS per Menorca té sobre la taula com a prioritat. Aquesta comissió es reuní per primera vegada la setmana passada i decidí nomenar Vicenç Arnáiz coordinador.

La portaveu de les escoletes de Menorca de 0-3 anys, Àngels Andreu, recorda que “el model a la nostra illa té una dimensió diferent. S’ha fet feina durant més de 30 anys, independentment de si arribaven o no diners procedents d’altres administracions com el Govern balear o l’Estat. Hem apostat per emprar els fons del Consell Insular i ara la situació és molt més favorable i ordenada en comparació amb la resta de les illes”.

El model menorquí no és perfecte, però és el més consolidat. De fet, Andreu comenta que “la línia menorquina servirà de model i volem que sigui transportable a Mallorca, però les seves dimensions són un obstacle. Per aquest motiu, primer cal elaborar una anàlisi perquè no sabem el nombre d’escoletes hi ha. La Conselleria d’Educació té dades de les públiques i de les privades que estan autoritzades. En canvi, no en té de les no autoritzades i de les guarderies”.

La Conselleria d’Educació no ho ha posat tot de la seva part per accelerar els tràmits. Àngels Andreu recorda que “el document havia d’estar elaborat a finals d’octubre. La Conselleria ha badat molt perquè la proposició no de llei es va aprovar a finals de febrer i fins a finals de maig no s’ha creat la comissió. Hem perdut tres mesos molt importants i difícils de recuperar. A l’estiu s’atura tot i després ens plantarem en terreny electoral. No volíem aquesta dinàmica. Segons el Parlament, en cinc mesos hauria d’estar tot aclarit i, segons com estan les coses, creim que no serà abans de desembre, una vegada tancats els pressupostos, que són, precisament, clau”.

Manca de places

Però la portaveu de les escoletes de Menorca de 0-3 anys té al cap algunes solucions per a la manca de places a Mallorca. Tot i que falta aquest estudi de camp per acabar de definir l’actuació, Àngels Andreu planteja dos escenaris: “Tenim una opció que suposaria un elevat cost, l’edificació d’escoles públiques. L’altra opció és fer un concert de col·laboració amb les escoles privades. Aquesta és una alternativa que és du a terme a altres comunitats autònomes com Andalusia. Trobam que per pal·liar la falta d’unes 450 places a Palma aquesta podria ser una bona solució”.

La comissió tècnica està formada per dos representants de la Conselleria balear d’Educació, dos de la Universitat de les Illes Balears, un d’Unicef, un de la FELIB, dos membres de cada consell insular, un de la Coapa i un del col·lectiu de 0-3 anys. La comissió va servir per distribuir la feina. En aquest sentit, Àngels Andreu detalla que “es va acordar redactar un document d’anàlisi de les places públiques existents per saber en quin punt ens trobam. També en farem un altre en què s’especifiquin les places privades autoritzades i no autoritzades. Aquest és el més complicat per a Mallorca. En un altre àmbit, treballarem per afavorir l’equitat, i la conciliació amb la criança de les famílies sense l’obligació d’escolaritzar per mitjà d’espais familiars o tallers de famílies”.

La comissió es reunirà cada mes i cada grup aportarà la feina que hagi fet d’una cita a una altra. L’elecció del menorquí Vicenç Arnáiz com a coordinador ha suposat un bàlsam per al col·lectiu. Andreu destaca “l’experiència d’Arnáiz a l’àmbit estatal i europeu. És una persona de reconegut prestigi que reuneix un grau de coneixement que el converteix en una peça bàsica del projecte que tenim entre mans. És la persona idònia per ocupar aquest càrrec”.

L’educació de 0-3 anys és una prioritat per a la comunitat balear. A més, les últimes notícies hi van encaminades. Sense anar més lluny, la setmana passada va transcendir que s’ha creat l’Alt Comissionat de Lluita contra la Pobresa Infantil. Així, el Departament de Presidència del govern de l’Estat assumirà totes les competències per lluitar contra la pobresa, fent especial menció a l’escolarització de 0-3 perquè no hi hagi desigualtat entre infants i, per tant, es faci una passa més cap a l’equitat, el repte de tota la societat educativa.

stats