Societat 15/01/2021

Educació: "Alternar el benestar tèrmic amb la ventilació no ha de suposar temperatura extrema"

La Conselleria confia en la calefacció per evitar el fred a les aules i assegura que assumirà el sobrecost d'usar-ne més

Ara Balears
2 min
L'aula d'una escola de Menorca. / ARA BALEARS

PalmaLa Conselleria d'Educació s'ha reunit aquest divendres amb els sindicats per abordar el problema del fred a les aules a conseqüència d'haver de mantenir les finestres obertes per evitar contagis de coronavirus. En la trobada, Educació ha assegurat que, "aplicant les mesures indicades, alternar el benestar tèrmic amb la ventilació no ha de suposar temperatura extrema", ha afirmat en un comunicat.

Els representants dels sindicats educatius han plantejat la dificultat de mantenir una temperatura confortable -el decret de riscos laborals estableix que no s'hauria de davallar del llindar dels 17 graus- enfront de la necessitat de ventilar freqüentment els centres per complir amb les indicacions de la Conselleria. En aquest sentit, Educació ha insistit que, en el context de la pandèmia, "està clar que s'ha de prioritzar la prevenció de possibles contagis davant el confort tèrmic ideal".

D'altra banda, assegura que estan a la disposició d'aquells centres que registren una temperatura excepcionalment baixa per resoldre els problemes que hi pugui haver. La Conselleria també s'ha compromès a pagar el sobrecost de l'augment de l'ús de la calefacció en els centres, tal com ja va anunciar el conseller Martí March dilluns en la compareixença posterior al Consell de Govern.

La portaveu de l'STEI, Catalina Bibiloni, ha demanat que s'inverteixi en aparells de ventilació forçada o purificadors de l'aire, però la Conselleria ha denegat la petició. "Ens han dit que els centres més nous ja tenen aquests sistemes i que hem d'aprendre a jugar amb obrir i tancar finestres per mantenir una bona ventilació". Des del Sindicat Alternativa també han expressat preocupació per aquest punt i han remarcat que "sembla que se’ns oblida que una de les necessitats fonamentals per poder fer la nostra feina és la concentració tant del professorat com de l’alumnat, i entre el fred i el CO2 la tasca es complica".

El sindicat ANPE ha tornat a reivindicar que s'abaixin les ràtios a les aules perquè, segons l'enquesta que l'entitat sindical ha fet aquesta setmana, en aules d'entre 14 i 15 alumnes n'hi ha prou de ventilar durant 15 minuts, mentre que en espais amb 20-22 estudiants la ventilació ha de ser permanent perquè la concentració de CO2 no davalla dels 800 ppm en cap moment, "fins i tot obrint les finestres tot el dia".

Per la seva banda, UGT ha reclamat un pla de ventilació "que no suposi un risc per a la salut dels docents i l'alumnat en els mesos crucials de l'hivern" i també que es faci PCR a tots els docents i alumnat on es produeixi un positiu, sense seguir "sols el criteri de contacte estret". Educació ha declinat la petició perquè l'actuació sanitària es fa d'acord amb les indicacions de la Conselleria de Salut.

stats