Societat 17/05/2021

L'editorial Alpina demana expedientar dos agents de Medi Ambient per la polèmica dels mapes

L'empresa ha advertit que presentarà un recurs si la Conselleria arriba a sancionar-los econòmicament

2 min
Imatges de l'excursió guiada 'Les cases de neu'

PalmaL'editorial Alpina ha registrat aquest dilluns un escrit a la Conselleria de Medi Ambient demanant que s'expedientin els dos agents ambientals que varen aixecar una acta en contra de l'empresa fa unes setmanes. Els funcionaris al·legaran que els mapes de la Serra que edita l'empresa inclouen zones d'exclusió que amb l'objectiu de protegir la fauna i flora amenaçada no hi pot passar ningú. L'acta podria acabar en una sanció econòmica contra l'editorial, i això ha generat polèmica en les darreres setmanes entre el sector muntanyenc. Tant la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada com el Grup Excursionista de Mallorca han donat suport a l'empresa.

Alpina ha advertit que presentarà un recurs si la Conselleria arriba a sancionar-los, perquè els motius "atempten contra el dret bàsic a la llibertat d'informació consagrat a la Constitució", han explicat en un comunicat. L'escrit que han presentat aquest dilluns vol demostrar "presumptes infraccions greus i molt greus" que els autors de l'acta "han comès en la seva redacció i notificació telefònica abans que fos enviada" formalment a l'editorial. El delegat d'Alpina a les Balears, Jaume Tort, ha considerat que és "mentida" que mitjançant els camins que surten als mapes s'hagi potenciat que la gent en creï de nous, perquè sempre es basen en rutes ja existents.

L'editorial pretén "restablir" la seva credibilitat i demostrar que l'acta no té fonament legal. "No és un acte de venjança sinó de justícia, que posa el focus en els estaments inferiors de la Conselleria que varen redactar, preparar i tolerar aquesta il·legalitat", afirmen en el comunicat. La intenció de l'empresa és evitar que aquest "abús de poder" que es va fer "sense advertiment previ" es pugui repetir. A més, assenyalen que "són moltes les polèmiques que aquest funcionari ha protagonitzat" contra el col·lectiu muntanyenc. Per això, amb l'escrit també es pretén "restablir el bon nom del cos dels agents de Medi Ambient", segons Alpina.

L'empresa, a més, considera que els dos funcionaris haurien incomplert el deure de fidelitat a l'Estatut d'Autonomia i la vulneració dels principis d'igualtat, de seguretat jurídica i del dret fonamental a la llibertat d'expressió. A més de l'emissió d'informes manifestament il·legals que causen perjudici a la ciutadania.

stats