BENESTAR
Societat 17/03/2018

Son Gotleu recupera els terrats dels edificis

Cort i els veïns netegen les cobertes per destinar-les a la vida social i millorar-ne la gestió verda

Lluís Felipe Lorenzo
3 min
EMAYA i els veïns de Son Gotleu han  treballat en cinc finques aquests darrers mesos.

PalmaSon Gotleu vol recuperar els terrats perquè en facin ús les famílies que volen disposar d’un espai més controlat i amb menys riscos que el carrer. Aquesta és una de les propostes que ha compartit la Regidoria de Benestar i Drets Socials de l’Ajuntament de Palma arran de la reunió que varen dur a terme el mes passat diversos experts en serveis d’assistència a la població en risc d’exclusió social.

L’Ajuntament de Palma, a través d’una comissió integrada per les àrees de Benestar i Drets Socials, Sanitat, Seguretat Ciutadana, Urbanisme, EMAYA i el districte de Llevant, ha duit a terme diverses accions per fer millores al barri de Son Gotleu.

Concretament, l’Ajuntament organitza la neteja i retirada de trasts dels espais privats d’ús públic cada tres mesos, així com l’eliminació de plagues. Les accions inclouen la retirada puntual d’escombraries a finques privades i les neteges periòdiques a espais privats d’ús públic.

Durant l’hivern, aquesta coordinació ha permès retirar escombraries a cinc finques del barri. S’ha actuat als edificis ubicats als números 55 i 57 del carrer de Santa Florentina. En aquest darrer, s’hi varen retirar un total de 2,5 tones de d’andròmines. També s’han fet diverses actuacions més: al número 50 del carrer de Francesc Julià, al número 34 del carrer d’Indalecio Prieto i al número 4 del carrer del Pic Urbión.

Pel que fa als espais privats d’ús públic, s’ha netejat la zona denominada Ses Corominas, l’entorn dels carrers Pic Teide, Pic Almanzor, Pic Puigmal i Pic Auñámendi. Aquesta acció es repetirà cada tres mesos.

D’altra banda, l’àrea de Benestar i Drets Socials s’explica que l’Ajuntament “ha prioritzat la intervenció social i de proximitat i ha reforçat el teixit d’associacions del barri. Així, es duen a terme accions de mediació sociocultural”.

L’actuació també ha aconseguit que, periòdicament, es retirin de la via pública del barri bicicletes abandonades, gràcies a la coordinació entre la Policia i EMAYA.

Per la seva part, la regidora de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs, indica que “per atendre les necessitats d’un dels barris més vulnerables de Palma des de la regidoria apostam decididament per a la prevenció, prioritzant actuacions amb infants i joves en situació de risc, per això hem obert un centre de serveis socials nou, Gregal, amb un equip de 14 professionals, que treballen únicament a Son Gotleu, afavorint una atenció propera i adequada i facilitant l’accés igualitari a tots els serveis”. També explica que “hem potenciat el treball comunitari per millorar la convivència i la cohesió social i oferir oportunitats, creant conjuntament amb diferents entitats i institucions que treballen al barri una cartera de serveis i que permet respondre a les necessitats d’infants i joves més vulnerables”. I, finalment, Borràs recorda que “hem desenvolupat aquesta línia de feina amb comunitats vulnerables d’escala amb el programa “Terrats” facilitant les relacions de col·lectius entre les famílies que hi conviuen, oferint suport i assessorament”. L’objectiu és fer costat les famílies perquè puguin iniciar la transformació del seu entorn, i que aquest pugui ser un espai de protecció per a la infància i la joventut.

El potencial dels terrats

L’Ajuntament impulsa actuacions per transformar els terrats i els celoberts d’edificis existents i de nova planta i treure’n el màxim rendiment social, ambiental i energètic.

Palma, que és una ciutat densa i de clima mediterrani, és òptima perquè les cobertes, els terrats i els celoberts actualment no explotats es puguin utilitzar durant una bona part de l’any. La rehabilitació d’aquestes infraestructures implica nombrosos beneficis inicialment socials però també econòmics.

stats