Uns 3.000 edificis hauran de passar la inspecció a Palma enguany, sis vegades més que habitualment

A hores d'ara, només un 10% ha presentat el document a l'Ajuntament de Palma perquè el verifiqui

L'àrea de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne ha recordat aquest dimarts que uns 3.000 edificis han de presentar la inspecció tècnica (ITE) a l'Ajuntament de Palma abans que acabi l'any. Aquesta xifra multiplica pràcticament per sis l'habitual, atès que la campanya del 2019 va destinada a les parcel·les construïdes l'any 1969 i les anteriors al 1900. Actualment, assegura la regidora Neus Truyol, "només un 10% ha entregat la documentació".

Per aquest motiu, Cort ha iniciat la campanya de recordatori dels Informes d'Avaluació d'Edificis, que es difondrà a les xarxes socials. A més, ha anunciat que el mes d'octubre enviaran una carta a totes les comunitats de veïns i propietaris per recordar que tenen fins a final d'any per presentar l'informe.

Sancions d'entre 600 i 3.000 euros

El fet de no dur a terme l'avaluació i entregar la documentació corresponent al Consistori comporta una infracció lleu, que es penalitza amb una sanció econòmica d'entre 600 i 3.000 euros. Les inspeccions, que van a càrrec dels propietaris de l'edifici, ajuden l'Ajuntament a conèixer tres aspectes importants, ha explicat Truyol: "L'estat de conservació i de seguretat, el nivell d'accessibilitat universal i la possibilitat d'incorporar millores per a l'eficiència energètica".

Mentre que en anys anteriors el total d'inspeccions ha oscil·lat entre les 400 i les 500, enguany la xifra arriba a les 2.893 parcel·les, que es tradueixen en uns 3.000 edificis. Aquí s'inclouen totes les parcel·les construïdes el 1969 (42) i les d'abans del 1900 o totes aquelles catalogades (2.461), les quals han de passar l'informe d'avaluació cada deu anys.

Descompte del 95% en l'impost de construcció per obres relatives a la ITE

Truyol també ha volgut recordar que l'Ajuntament "no cobra cap taxa per presentar l'informe, sinó que els propietaris només han d'assumir les despeses de l'equip tècnic que el dugui a terme, que solen ser empreses privades". Una vegada emesa la documentació, els treballadors municipals valoren si és favorable o desfavorable, juntament amb "les millores que s'han de fer i si s'ha de demanar una llicència d'obres". Totes les modificacions urbanístiques requerides per la inspecció, ha assenyalat la cap d'àrea, rebran "un descompte del 95% en l'impost de construcció". Amb aquest incentiu es pretén afavorir "el bon estat dels edificis".

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF