HISTÒRIA
Societat 19/01/2019

A l’edat mitjana gairebé no es menjava porc a Palma

Una investigació de l’arqueozoòleg Àlex Valenzuela identifica que el 90% de la carn consumida a Ciutat en l’època medieval era de cabra i ovella

Aina Riera Serra
3 min

PalmaContràriament al que es pugui pensar, el porc no va ser la base de l’alimentació dels nostres avantpassats, sinó la cabra i l’ovella. El 90% de les restes animals dels jaciments medievals de Palma són de caprins, independentment del barri en què es trobin. Aquesta és una de les conclusions a les quals ha pogut arribar l’arqueozoòleg Àlex Valenzuela, guanyador del premi Ciutat de Palma d’Investigació que es lliura avui al Principal pel seu projecte La gestió dels recursos animals en la Palma medieval.

Després d’estudiar les restes de fauna dels assentaments romans a tota l’illa de Mallorca, ara Valenzuela es proposa investigar més de quinze mil ossos d’animals de tot tipus localitzats principalment en tres jaciments de Ciutat: el del pati de Can Oleo, a prop de la Seu; un jaciment localitzat al barri de la Gerreria i un altre al carrer de Sant Miquel. És per aquest motiu que ha escollit Palma com a centre neuràlgic de les Balears en aquest període, ja que presenta un registre arqueològic molt més abundant que la resta de municipis. Això suposa analitzar os per os -amb una mitjana de 150-180 ossos al dia- per comparar i poder identificar el tipus d’animal, l’època històrica a la qual pertany i descobrir si varen ser objecte d’alimentació o bé animals de companyia. Es tracta d’una feina que Valenzuela ha de fer amb el cronòmetre a la mà, perquè n’ha d’entregar els resultats finals abans del mes d’octubre d’enguany, tal com estableixen les bases d’aquest premi.

Per saber com es cuinaven els diferents animals, l’investigador es basarà en la simple observació d’aquests ossos. Així, si aquests presenten les puntes cremades i la part interna blanca, vol dir que els animals varen ser torrats; si estan carbonitzats, vol dir que es llançaren al foc; si varen ser bullits, no tenen cap marca; i si les restes de l’animal estan intactes i articulades, és que es tractava d’un animal domèstic.

Però Valenzuela ja ha arribat a algunes conclusions prou aclaridores sobre les relacions entre humans i animals que imperaven durant l’edat mitjana a Palma. Per exemple, diu que en l’època islàmica hi havia una absència absoluta de porc i una importància recurrent del moix com a animal de companyia. En canvi, en l’època cristiana una petita part de la dieta càrnia ja es basava en l’explotació del porc i l’animal domèstic per excel·lència era el ca, ja que el moix es relacionava amb la bruixeria. En època cristiana el consum de porc augmentà al 15%.

En aquest sentit, tot fa pensar que la tradició de fer matances també s’origina en aquest moment, sobretot tenint en compte que, segons les fonts escrites, l’origen de la sobrassada data de la mateixa època.

Però els caprins capitanegen els percentatges i oscil·len durant tot aquest període entre un 80% i un 99%. “Les ovelles i les cabres eren el motor de la nostra economia, ja sigui directament, per la seva carn, o per l’explotació dels productes derivats, com la pell, la llana i la llet”, explica Valenzuela.

D’altra banda, pel que fa a les diferències entre la zona benestant i la més empobrida, ha descobert que lesprimeres presenten més varietats faunístiques amb animals de prestigi com són les daines, la grulla i el falcó. “Tot això respon a criteris socioculturals”, assegura. Aquestes dades les ha pogudes extreure comparant els ossos trobats al jaciment de Can Oleo, que pertany a una casa senyorial, i els del jaciment de la Gerreria, on segurament vivien persones d’un substrat social més baix i de classe treballadora.

Així mateix, l’estudi d’Àlex Valenzuela demostra que la societat medieval depenia dels animals, ja que els necessitava per a les tasques agrícoles i per proveir de matèries primeres la producció artesanal; també per a la cacera senyorial i per a l’ostentació entre els grups socials poderosos. A més, la convivència entre humans i animals era molt més estreta. Era habitual veure circular pels carrers cans, porcs i gallines, fet que ocasionava freqüents problemes de salubritat com els episodis de pesta negra.

Amb el premi Ciutat de Palma d’Investigació, l’arqueozoòleg Àlex Valenzuela ha rebut 6.000 euros per continuar amb la seva investigació, que segur que donarà encara curiosos resultats.

stats