Societat 02/05/2020

Medi Ambient fa retrocedir vuit espècies invasores

El projecte finançat per l'ecotaxa té la finalitat de minimitzar l’impacte que tenen aquests agents externs a les zones humides de les Illes

Ara Balears
2 min
Herba de la pampa, una de les espècies invasores que preten eliminar la conselleria

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori posa en relleu el resultat del projecte 'Prats nets d’invasores', que té la finalitat de minimitzar l’impacte que les espècies invasores tenen a les zones humides de les Illes Balears i que està finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Segons la Conselleria, aquesta iniciativa ha fet retrocedir a les quatre illes vuit d'aquests agents que són nocius per a la biodiversitat local.

Les actuacions s'han duit a terme: al Parc Natural de l'Albufera i a la Reserva Natural de l'Albufereta, a Mallorca; al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, i al Parc Natural de l’Albufera del Grau, a Menorca. El projecte, que ja ha complert un any, té una durada de 24 mesos i un pressupost de 332.210 euros.

Mallorca

Segons ha informat el Govern en un comunicat, al Parc Natural de l’Albufera de Mallorca s’han extret un total de dues tones de carpa (Cyprinus carpio) i 74 exemplars de tortuga de Florida (Trachemys scripta).

Pel que fa a la flora invasora, la Conselleria assegura que s’han eliminat més de 700 peus d’herba de la pampa (Cortaderia selloana) tant amb maquinària pesant (per als exemplars més grans) com amb extracció manual. Així mateix, s’han extret més de 2.000 m2 de gram americà (Stenotaphrum secundatum) i de kikuyu (Pennisetum clandestinum) de dins l’Albufera i de la Reserva Natural de l’Albufereta.

També s'han iniciat els treballs d’eliminació d’una localitat de gram a l’Albufereta, que sumarà 9.000 m2 més d’aquesta espècie eliminada. En l’execució d’aquesta tasca, s’empren ases cedits per la Fundació Natura Parc.

Eivissa i Formentera

A Eivissa, dins el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, en una superfície d’uns 9.000 m2 s'ha eliminat rubrum (Pennisetum setaceum). S’hauran de continuar fent revisions a la zona per eliminar completament el que torni a sortir.

La Conselleria també ha informat que s’han eliminat més de 3.000 peus de pitera (Furcrae foestida) entre Eivissa i Formentera, uns 600 de figuera de moro (Opuntiaspp.) i 2.000 m2 de superfície coberta per bàlsam (Carpobrotusspp.), sobretot a l’illa de Formentera. D'altra banda, s’han retirat 30 m2 de kalanxoe (Kalanchoe spp.) a l’illa d’Eivissa, on aquesta espècie és molt freqüent als jardins de les cases que es troben dins el Parc.

Menorca

Una de les actuacions més complicades d’afrontar, segons Medi Ambient, ha tingut lloc al Parc Natural de l’Albufera del Grau a Menorca, on s’han extret gairebé 700 exemplars de figuera de moro de l’illot d’en Mel. L’actuació encara no ha acabat i està previst tornar a l’illa pròximament.

La Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha destacat especialment la tasca feta pel COFIB i la col·laboració imprescindible del personal dels espais naturals protegits, l’Ibanat i els agents de Medi Ambient per tirar endavant aquest projecte, a més de la predisposició dels propietaris privats a implementar mesures de control d’aquestes espècies per minimitzar-ne els efectes sobre els espais naturals.

stats