Societat 10/07/2020

S'ajornen l'ampliació del metro fins al Parc Bit i la compra del castell d'Alaró per la crisi del covid-19

El Govern, el Consell de Mallorca, Cort i la Felib replantegen els projectes finançats amb l'ecotaxa a l'illa, als quals es destinen 123,5 milions

Kike Oñate
3 min
El metro de la UIB arribarà al Parc Bit

PalmaEl projecte d'ampliació del metro fins al Parc Bit i la compra del castell d'Alaró queden ajornats a causa de la crisi del coronavirus, que ha obligat a "replantejar" i "prioritzar" els projectes finançats a Mallorca amb l'ecotaxa, segons han anunciat el conseller d'Habitatge i Mobilitat, Marc Pons, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, en una roda de premsa aquest divendres. El batle de Palma, José Hila, i el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, també han comparegut per explicar quins projectes de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) es faran i quins no.

Les iniciatives que executaran enguany i l'any que ve el Govern, la institució insular i els ajuntaments sumen 123,5 milions d'euros, mentre que 30,5 milions -part dels quals s'havien d'invertir en el metro i en la compra del castell d'Alaró- es faran servir per a la reactivació econòmica, com ha apuntat Pons. "Hem revisat tots els projectes per prioritzar quins són estratègics, mentre que d'altres s'aturen per poder fer-los més endavant", ha afegit el conseller. De fet, ha afirmat que els principals eixos que s'havien de dur a terme es mantindran, com ara els projectes relacionats amb el medi ambient, la construcció d'habitatges i la millora del cicle de l'aigua.

El Govern, a més d'ajornar l'ampliació del metro, tampoc tirarà endavant el projecte per fer un centre d'interpretació en el Parc Natural del Trenc. En conjunt, les dues obres preveien una inversió de 10 milions -però que en necessitarien 10 més d'altres fons- i un milió de l'ITS.

Pel que fa a les iniciatives que de moment el Consell no executarà, Cladera ha dit que es tracta d'un projecte per restaurar molins al Pla de Sant Jordi, la compra de la finca de la Tanca de Can Domènech i la restauració d'orgues històrics. La recuperació de l'olivar de Raixa tampoc es podrà fer amb doblers de l'ecotaxa, però sí que es podrà assumir amb doblers propis, segons la presidenta de la institució insular. En total, els projectes suposaven una inversió de 3,8 milions de l'impost.

El president de la FELIB ha explicat que els projectes que no podran fer són el condicionament del torrent dels Jueus i l'habilitació de camins a la serra de Tramuntana. En total, uns quatre milions que no s'executaran. L'Ajuntament de Palma, en canvi, és l'única institució que sí que podrà fer tots els projectes que tenia previstos, per un valor de 3,9 milions. Es tracta de la rehabilitació de les Torres del Temple, els camins del bosc de Bellver, l'electrificació de la flota de vehicles d'Emaya i la reordenació del parc del velòdrom.

287 nous habitatges de protecció pública a Mallorca

El Govern invertirà 110,5 milions d'euros per poder fer els projectes previstos amb doblers de l'ecotaxa. 43,5 milions es destinaran a fer 287 habitatges públics repartits entre Palma, Inca, Calvià, Son Servera, Vilafranca i Manacor. 43,1 milions seran per fer millores en el cicle de l'aigua i 7,4 milions per a projectes culturals com ara el centre d'investigació i documentació del patrimoni arqueològic de Son Fornés i la restauració del patrimoni històric i cultural del castell de Cabrera.

A més, 9,6 milions seran per a educació, com ara el centre de Formació Professional per a l'ocupació nàtutica i la primera fase del centre de Formació Professional d'hoteleria. Finalment, 6,9 milions d'euros són per a medi ambient i altres com ara per promoure la mobilitat sostenible en els espais naturals i a les platges, i la reforma de l'alberg de la Victòria.

Per un valor de 5,7 milions, el Consell de Mallorca executarà la reforma de les porqueres de Galatzó, a Calvià, perquè sigui un refugi d'excursionistes. En aquesta finca també es recuperarà el sistema hidràulic de la possessió. Es farà el pla de senyalització de les vies ciclistes de l'illa, la integració paisatgística d'elements patrimonials a la xarxa viària i la promoció de l'artesania i el producte local.

Finalment, la FELIB podrà desenvolupar, amb una inversió de 3,3 milions, un projecte de gestió forestal, la reforma de les muralles d'Alcúdia, la creació del museu del parc arqueològic del puig de la Morisca de Santa Ponça i cinc projectes per electrificar els vehicles de les empreses municipals que són membres de la Xarxa d'Aigües Públiques de Mallorca.

stats