Societat 07/07/2018

Els ecologistes es queixen de la poca efectivitat de la vigilància

Lamenten que hi ha poques embarcacions amb agents de Medi Ambient

C. Tudurí
3 min
Un vaixell de 24 metres de bandera holandesa va fondejar a Portocolom.

PalmaLa posada en marxa de l’operatiu de Medi Ambient, que té el suport de 15 embarcacions, de moment no acontenta els grups ecologistes, que en denuncien la manca d’eficàcia.

“Els vigilants que hi ha en aquest moment, en la majoria dels casos només poden informar, ja que les embarcacions no disposen d’un agent de Medi Ambient, que és una autoritat i, per tant, pot obrir un expedient en cas que es detecti alguna irregularitat”, explica Toni Muñoz, representant del GOB.

Segons els ecologistes, a les Balears només tenim uns 60 agents, que són insuficients per controlar tant el territori com el litoral. “Si prenem les Illes Canàries com a exemple, ja que és una comunitat insular amb un gran pes del turisme, proporcionalment nosaltres hauríem de tenir prop de 100 inspectors”.

Salvem Portocolom

El GOB no és l’únic grup que es queixa de la situació actual. Salvem Portocolom ha detectat en pocs dies de funcionament que l’eficiència d’aquest operatiu no és l’esperada.

“Semblava que tot canviaria quan vàrem saber que enguany hi hauria una barca de vigilància del fondeig al nostre port. Va ser una alegria i vàrem pensar que si bé no era la solució total, les imatges d’altres anys no es repetirien. Però això no ha estat així. Des dels nostres perfils a les xarxes socials fa dies que denunciam la ineficiència i la poca operativitat del servei de vigilància”, expliquen els membres de la plataforma.

Durant les darreres setmanes, l’entitat ja havia fet diverses denúncies d’embarcacions que feien malbé la praderia de posidònia del port, però quan una gran embarcació de 24 metres de bandera holandesa ha fondejat a la zona, la plataforma ha mostrat la seva indignació, ja que les denúncies que varen realitzar a través dels comptes de Twitter de Medi Ambient i de l’112 no varen obtenir resposta.

“Ingènuament, vàrem esperar que la barca de vigilància hi faria alguna cosa, però això no va ser així. El Totem va continuar allà mateix tot el matí i una part de l’horabaixa, fins que cap a les 16.30 h partí del port. Mentrestant, alguns membres de la nostra plataforma varen poder fotografiar i filmar l’àncora i la cadena del vaixell damunt l’alga. També, atesa la inoperativitat institucional, cap a les 14 h vàrem telefonar el 112 per assegurar-nos que s’havia rebut l’avís”, indiquen els membres de l’entitat local.

L’esmentada plataforma comenta que resulta “indignant” que, tot i que la Conselleria té un servei de vigilància tan a prop, “de nou hagin de ser persones voluntàries les que facin els avisos, actuïn i difonguin aquest tipus de situacions. Així mateix, és penós que una altra vegada hàgim de ser nosaltres, amb els pocs mitjans de què disposam, els que hem d’encarregar-nos d’obtenir les proves i posar les denúncies pertinents”, diuen.

Medi Ambient ha respost que varen tenir notícia de la situació i varen actuar, però que, malauradament, no varen poder localitzar el patró de l’embarcació i, per tant, no el varen poder avisar que es trobava en una zona de posidònia en la qual no es podia fondejar.

Segons Salvem Portocolom, l’embarcació va restar pràcticament 24 hores a la zona i no se li obrí cap expedient sancionador.

En marxa un pla per recuperar les estacions de control de la posidònia

Amb fons de l’impost turístic, el Govern ha posat en marxa un pla per tal de recuperar la xarxa d’estacions de seguiment d’aquesta alga. En el marc d’aquest projecte, que té un pressupost assignat de 130.000 euros, avui s’inaugura l’estació de Portocristo, que se suma a les tres que hi ha a Mallorca. A Eivissa n’hi ha una i a Formentera, una altra.

El projecte també té com a objectiu reconstruir les relacions de confiança i corresponsabilitat entre l’Administració i els voluntaris.

El valor de la posidònia

La posidònia oceànica és una planta fonamental per a la salut de la mar. L’alga absorbeix monòxid de carboni i allibera oxigen, contribueix a mantenir l’aigua transparent i tempera les ones. A més, produeix arena i n’evita la pèrdua. També és l’hàbitat de nombroses espècies. Segons l’Imedea, la seva extensió es podria haver reduït entre un 13% i un 38% el darrer mig segle.

stats