Els ecologistes donen suport a l'ampliació del Parc Nacional de Cabrera

La proposta del Ministeri per la Transició Ecològica millora la representativitat de la part marina de la Xarxa de Parcs Nacionals, passant del 4,1% de la superfície actual al 23% 

Amics de la Terra Mallorca, Ecologistes en Acció, GOB Mallorca, Greenpeace, Oceana, Associació Ondine, SEO/BirdLife i WWF donen suport a la proposta del Ministeri per la Transició Ecològica per ampliar el Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera cap a aigües més profundes.

Les entitats afirmen en un comunicat que recull l'agència Efe que l'ampliació millorarà la representativitat de la part marina de la Xarxa de Parcs Nacionals, passant del 4,1% de la superfície actual a un 23% aproximadament. Asseguren que s'hi inclouran àrees d'importància per a cetacis, aus marines i grans peixos migratoris, amb tonyines i peixos espasa, esculls de corals profunds, fons coral·lígens i escarpes de pendent pronunciat, entre altres zones de gran valor.

D'aquesta manera s'arribaria a una superfície d'unes 90.700 hectàrees i es convertiria en el parc nacional més gran de la Mediterrània occidental. Ampliar el Parc Nacional de Cabrera no només representarà un avanç en la conservació marina en aigües espanyoles, sinó que també contribuirà a frenar la pèrdua de biodiversitat de la mar Mediterrània, una de les mars més amenaçades del món, segons indiquen les diferents organitzacions en el comunicat.

Així mateix, insten el Ministeri liderat per Teresa Ribera que faci efectiva la protecció d'aquesta zona en el termini més curt possible per tal de frenar-ne la degradació. Demanen que es retirin o regulin adequadament totes aquelles activitats que puguin comprometre el bon estat dels hàbitats i espècies per als quals es pretén ampliar el parc. A més, reclamen que s'actualitzi el seu pla de gestió (PRUG) tan prest com sigui possible i que es destinin els recursos necessaris per dur a terme les tasques de control, vigilància i seguiment necessaris per a la seva correcta conservació.

Finalment, assenyalen que amb aquesta ampliació la Xarxa de Parcs Nacionals avançarà en el seu objectiu de garantir la conservació d'una mostra representativa dels principals sistemes naturals espanyols, com a llegat per a les generacions futures.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF