Societat 30/04/2019

Es dupliquen els incendis forestals durant l'hivern a les Balears

S'han registrat 36 incidències entre el gener i l'abril que han afectat 14,9 hectàrees, quan en el mateix període del 2018 hi hagué 20 incidències i tres hectàrees cremades

Kike Oñate
2 min
Imatge de l'incendi d'Andratx. / INCENDIS FORESTALS

PalmaEls incendis forestals a les Illes Balears s'han duplicat aquest hivern passat. Concretament, entre el primer de gener i el 28 d'abril d'aquest any s'han registrat 36 incidències, que han afectat 14,9 hectàrees, quan en el mateix període del 2018 foren només 20 incendis i 3,08 ha cremades, segons ha explicat aquest dimarts el gerent de l'Ibanat, Joan Ramon Villalonga. Llevat de l'incendi produït a la finca de Son Ordines d'Alaró, on es varen cremar 8,79 ha, i l'altre que afectà la zona de la Covassa, entre Andratx i el port, on el foc afectà 1,5 ha, la resta d'incidents han tingut un impacte molt lleu. Principalment, l'origen ha estat humà, o sigui, cremes agrícoles que s'han descontrolat. A més, d'acord amb Villalonga, aquest hivern ha estat molt sec, cosa que implica un elevat risc d'incendi.

La Conselleria de Medi Ambient ha presentat l'operatiu per a la temporada d'alt risc d'incendi forestal, que s'inicia el primer de maig i acaba el 15 d'octubre, amb l'objectiu de preveure i actuar davant qualsevol foc. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha reiterat en diverses ocasions la importància de continuar millorant la prevenció i que la ciutadania tingui consciència de l'elevat risc de foc que pateix el territori insular, atès que quasi tots els incendis són provocats intencionadament, per negligència o originats de manera accidental. Vidal ha recordat que "cal valorar tot l’equip humà que hi ha darrere una extinció".

Diversos membres de l'Ibanat, Bombers de Mallorca i tècnics de la Conselleria de Medi Ambient

En aquest sentit, el pilot d'helicòpter de l'Ibanat, Albert Castelló, ha recordat el perill que suposen els drons, "sobretot els no professionals que s'apropen quan hi ha fum". Per la seva banda, el conductor de l'Ibanat Toni Pons ha reiterat la importància que els accessos a les pistes forestals estiguin sempre lliures per facilitar l'entrada dels equips d'extinció. A més, el responsable del Departament d'Incendis Forestals de les Illes, Miquel Sintes, ha assegurat que si els propietaris d'habitatges propers o dins de terreny forestal tenen equips de videovigilància, "poden mantenir el perímetre al voltant de la casa lliure de vegetació".

En l'operatiu d'incendis forestals de la Comunitat hi participen 350 efectius especialitzats de l'Ibanat, els agents de Medi Ambient i el personal tècnic forestal de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, amb el suport dels mitjans aeris d'extinció que resten a les bases de Son Bonet i Petra (Mallorca), el Mercadal (Menorca) i l'aeroport i la Coma (Eivissa). Gran part dels mitjans establerts per a la campanya estival de 2019 han estat desplegats anticipadament des del dia 15 d’abril arreu de les Balears per donar resposta al risc especial que presenta enguany la vegetació, atesa l’absència de precipitacions que es pateix al llarg de l’hivern passat i aquesta primavera. Els Bombers de Mallorca també participen activament en aquesta campanya contra els incendis amb la incorporació de tres nous Vehicles Rurals Pesats (VRP). Estan situats als parcs d'Alcúdia, Llucmajor i Felanitx. La seva labor serà complementada amb vuit cotxes per a una intervenció lleugera.

Davant qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d'Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l'AMA que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.

stats