Societat 25/09/2020

Es duplica la xifra de persones que van a menjadors socials a causa de la pandèmia

L'associació Tardor i l'organització Zaqueo apunten que el nombre d'usuaris i de voluntaris ha crescut

Laia Colomer/efe
3 min
La pobresa            es dispara                 i desborda                   les ONG

PalmaUna legió de persones, el doble que abans de la pandèmia, va cada dia als menjadors socials de Palma a cercar-hi aliments per sobreviure als estralls econòmics causats per la pandèmia del coronavirus. Els menjadors socials, com el que obre de dilluns a diumenge l'associació Tardor i el de l'organització Zaqueo, han notat que des de la desescalada la coa de persones que cada dia recullen un menú s'ha duplicat i asseguren que el seu servei està "al màxim".

L'associació Tardor ha passat d'atendre cada dia 400 persones a servir menjar a una mitjana de 800 persones i, fins i tot, de vegades ha ajudat 1.300 persones en només un dia. A Zaqueo, al barri de la Gerreria, també s'ha notat aquest augment, perquè han passat de repartir un centenar de menús durant el confinament, a distribuir-ne dos centenars al dia.

"S'ha disparat la demanda, ve més gent ara que durant el confinament", expliquen Rosario i Malen, dues voluntàries que des de fa 19 anys col·laboren amb Zaqueo. A més, han assegurat que mai no havien vist tanta gent a la coa.

A Zaqueo, ubicada a la plaça del Mercadal, obren cada dia a les 15 h i a partir d'aquell moment no aturen ni un minut d'atendre les persones que venen a demanar menjar per a ells o per a la seva família. En una hora preparen el menjar i, puntuals, obren el servei durant dues hores. Els usuaris ja fa estona que esperen al carrer per recollir la bossa, que consta d'una carmanyola amb menjar calent, pa, fruita, aigua, llet, un cola cao i alguna cosa dolça. A més, hi afegeixen una mascareta si la demanen.

Hi ha sis persones que preparen i reparteixen les bosses, que estan perfectament organitzades per repartir un menú per persona sense demanar cap explicació a qui la recull amb la finalitat de no ferir l'orgull. A les dues organitzacions els crida l'atenció el nou perfil de l'usuari que hi va.

"Són persones que fins ara no havien necessitat ajuda i tenien una vida social i econòmica normal", explica el secretari de l'associació Tardor, Toni Bauzà. Moltes viuen del turisme i esperaven "fer temporada aquest estiu, però han quedat sense res", assegura el secretari. A més, preocupen les conseqüències psicològiques derivades de la situació en la qual es troben. "Representa un drama aterridor trobar-se així i els fa vergonya reconèixer-ho", apunta Bauzà.

Segons l'associació Tardor, situada al carrer Reina Constança número 10, un 48% dels usuaris són famílies monoparentals (el 95% són dones amb entre un i cinc nins), el 26% són famílies biparentals i la resta, persones que habitualment estan en risc d'exclusió social (jubilats amb una pensió de 400 euros, aturats de llarga durada o persones que tenen alguna drogoaddicció).

Les dues associacions apunten que el nombre d'usuaris ha crescut al mateix temps que ho ha fet el de voluntaris i destaquen que la pandèmia ha rejovenit el voluntariat. "Els joves s'hi ha apuntat durant la pandèmia perquè els veterans estàvem en situació de risc i han decidit quedar", conta Rosario de Zaqueo, que està agraïda per la feina que estan fent.

El menjador de Tardor té una trentena de voluntaris i el de Zaqueo, uns seixanta, a més del centenar d'organitzacions i petits donants que els donen menjar. Ambdues organitzacions obren els 365 dies de l'any.

"Avui dia estam arribant al màxim de persones que podem atendre, però estam cercant recursos per atendre'n més", explica Toni Bauzà, que reclama més ajudes a les institucions balears per poder fer front a la demanda desbordant. "Demanam que es racionalitzin els recursos i menys politiqueig”, diu el secretari de Tardor.

stats