Es duplica el nombre de menors estrangers no acompanyats a les Balears

Segons les dades de la Comissió MENA, aquest nombre anirà en augment en els pròxims anys

El nombre de menors estrangers no acompanyats a les Balears s'ha duplicat el 2018. Segons les dades de l’acollida dels menors estrangers no acompanyats (MENA), l'any passat hi havia 30 menors migrants no acompanyats a l'Arxipèlag, mentre que en l'actualitat aquesta xifra ha augmentat a 60. Tot i això, les previsions futures indiquen que aquest nombre continuarà creixent en els pròxims anys.

En el conjunt de l'Estat, el 2017 varen venir a Espanya un total de 2.400 menors no acompanyats. Aquesta xifra ha augmentat un 130% el 2018 i ha arribat al nombre d'11.000 menors que han arribat sols, la majoria d'ells procedents del continent africà.

Les dades han estat presentades aquest divendres en la jornada informativa que ha organitzat la Comissió MENA, integrada per Càritas, Intress, GREC, Amés i l'IMAS, a les instal·lacions de la Fundació Natzaret, a Palma. L'objectiu d'aquesta trobada és visibilitzar la situació d'aquest col·lectiu i donar resposta a les necessitats que sorgeixen avui dia.

El cap de Servei de Menors de l'IMAS, Tòfol Sastre, ha mostrat preocupació per la situació que viuen aquests menors. Sastre ha assegurat que "s'han de millorar les línies de comunicació entre les entitats socials i l'Administració. El sistema de protecció del menor no és suficient, fa falta més implicació per part de les administracions".

Per altra banda, el cap de Servei Jurídic de l'IMAS, Juanjo Sánchez, també ha manifestat que "s'ha de revisar de manera urgent el model i recursos actuals per a la protecció d'aquests menors. És fonamental que se'n reguli la situació administrativa, ja que és el punt de partida perquè la seva transició a la vida adulta sigui normalitzada".

En la mateixa línia, el regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics de l'Ajuntament de Palma, Aligi Molina, ha destacat que "aquesta jornada és una passa en el bon camí. La feina en xarxa de les entitats socials s'ha d'ampliar a les administracions competents per poder garantir l'accés als drets dels menors i que puguin tenir un projecte de vida propi".

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF