Societat 10/02/2018

“Les dones són més competitives entre elles”

Salud Deudero, directora de l’Oceanogràfic de les Illes Balears

Maria Cifre
3 min
“Les dones són més competitives entre elles”

PalmaSalud Deudero és la directora del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears i la presidenta del comitè de recursos vius i ecosistemes marins del CIEM. Es considera una enamorada de la mar i una persona molt inquieta i curiosa. “Sempre m’ha agradat estudiar, per aprendre moltes coses i, alhora, estar involucrada en molts de projectes”, afirma Deudero.

Va compaginar els estudis de Biologia amb la seva carrera esportiva en competició de vela, amb la qual arribà a ser preolímpica. El quart curs de carrera va haver de d’escollir entre avançar en la seva carrera esportiva o ampliar els seus estudis de Biologia. Deudero va decidir anar a Brussel·les a cursar un màster en Ecologia Marina, que és allò a què realment és dedica actualment. Mai ha deixat de fer cursos. “T’has d’avançar a les coses, mai saps quan ho necessitaràs”, assenyala la directora.

Va dedicar una temporada de la seva vida a la lluita social, treballant amb Greenpeace com a ecòloga marina. Llavors obtingué una beca per dur a terme la seva tesi doctoral a Austràlia, però no la va acceptar i va fer la tesi aquí. “Partir suposava deixar la meva parella aquí i vaig haver de triar. Els homes ho tenen més fàcil, perquè les dones són, normalment, les que ho deixen tot per acompanyar les seves parelles en projectes d’aquest tipus”, explica l’ecòloga.

El postdocotorat el va fer a Newcastle durant dos anys, i el segon any es va quedar embarassada del seu primer fill. “És molt difícil conciliar la maternitat amb la feina, els homes no han d’escollir entre tenir fills o fer la seva carrera professional”, exposa Deudero. El món de la investigació està molt vinculat als estudis i les publicacions, “el sistema estatal hauria d’ajudar a la conciliació familiar, no només amb la reducció de jornada sinó reforçant el grup d’investigació amb tècnics i compensant, d’alguna manera, les publicacions durant el període de baixa maternal”, explica.

Després de set anys com a investigadora a la UIB, l’any 2009 es va incorporar a l’Institut Oceanogràfic de les Balears, i el 2016 va aprovar les oposicions de professora d’investigació de l’Oceanogràfic. Va ser el mateix any que li van proposar encarregar-se de la direcció del centre i va assumir el càrrec amb la condició de no haver de deixar el món de la investigació. “Vaig acceptar la direcció amb esperít crític i per intentar canviar coses tenint com a referent tot allò que vaig aprendre durant les meves estades a l’estranger”, explica la investigadora.

Durant la seva àmplia i llarga trajectòria professional s’ha trobat amb alguns entrebancs que associa al fet de ser dona, però afirma que “en el moment, les dificultats poden semblar molt adverses però s’ha de tenir molta constància perquè, al cap i a la fi, treballar en el món de la ciència és molt gratificant”.

El treball d’investigació implica fer feina en grup, i tot i que hauria de ser una feina col·laborativa, la realitat és que en el món de la ciència hi ha molta competitivitat. “Les dones són més competitives entre elles mateixes, i aquesta és una cosa que m’arriba a fer mal”, afirma Deudero, i afegeix que “els càrrecs més alts són liderats sempre per homes, perquè normalment són més competitius i tenen menys escrúpols, en canvi, les dones no solen tenir tan d’ego”.

stats