Societat 06/03/2021

Les dones prenen el 70% dels antidepressius

En el cas dels ansiolítics prescrits a les illenques, el percentatge és del 65%

2 min
La pandèmia ha fet que les persones ja medicades n’incrementin l’ús.

Palma/ BarcelonaLes dones illenques consumeixen més antidepressius i ansiolítics que els homes, segons les darreres dades de la Coordinació Autonòmica de Salut Mental de les Balears. El 2020, el 70% dels antidepressius que es varen receptar a l’Arxipèlag va ser per a dones, enfront del 30% dels homes. En el cas dels ansiolítics, la situació és similar: elles en prenen el 65% i ells, el 35%. 

El coordinador del servei, Oriol Lafau, apunta a una raó fonamental: el rol patriarcal fa concebre als homes que demanar ajuda és una debilitat. “Les dones tenen més capacitat de demanar-ne, ho veuen com una fortalesa”, apunta. S’entén, d’aquesta manera, per què el 70% dels suïcidis consumats són d’homes. “No demanen ajuda i acaben matant-se més”, assenyala.

A banda, també hi influeix el prejudici de gènere que encara hi ha al sistema sanitari, que, de vegades, du a sobremedicalitzar les dones. En aquest sentit, Lafau afirma que “cada vegada hi ha més estudis que confirmen que hi ha un biaix de gènere en les consultes” i, per corregir aquesta realitat, creu que “hem de revisar la nostra pràctica clínica”.

Menys usuaris, més dosis

La pandèmia no ha fet que més persones prenguin antidepressius o ansiolítics, però sí que ha provocat un increment lleuger del consum dels que ja es medicaven a les Illes. “Amb això, les persones que ja patien d’un trastorn d’ansietat, n’han vist incrementada la simptomatologia i els estam donant més medicament”, afirma el coordinador autonòmic. En el cas dels antidepressius, durant el 2020, 112.264 pacients n’han rebut almenys un envàs, un augment del consum d’un 5,6% respecte del 2019. En el cas dels ansiolítics, n’han pres 96.295 persones, un 4,8% més. 

Lafau apunta que l’increment ha estat sobretot durant la segona part de l’any. Admet que l’han sorprès les dades: “Esperava que l’augment fos molt més gran”. El consum d’aquests fàrmacs a la Comunitat està dins la mitjana espanyola. 

Enquesta del CIS

En plena alerta sobre si la quarta onada del coronavirus serà justament la de la salut mental, com destaquen alguns especialistes, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha dedicat una enquesta a veure els efectes psicològics sobre els ciutadans de l’Estat a través de més de 3.000 entrevistes. I els resultats mostren una clara davallada en la por de morir a causa del virus després de l’arribada de la vacuna. Si el novembre, d’acord amb un baròmetre sobre coronavirus del CIS, un 58,4% reconeixia haver tingut por de morir, ara aquest percentatge es desploma fins al 23,4%. Per edat, els que més preocupació han tingut davant la mort tenen de 55 a 64 anys.

L’estudi mostra també resultats per franges d’edat. Una dada significativa és que un 42,8% dels joves d’entre 18 i 24 anys admet que ha plorat per la situació. Es tracta del percentatge més alt. La mitjana se situa en un 35,1%, un 16,9% entre els homes i un 52,8% entre les dones.

stats