CCOO i UGT denuncien que el 2019 ha estat un any de retrocés de la qualitat de la feina per a les dones

Els sindicats critiquen que les treballadores pateixen més l'alta temporalitat i la parcialitat 

"L'any 2019 ha significat un retrocés de la qualitat de feina per a les dones", ha assenyalat Eva Cerdeiriña, secretària d'Acció Sindical i polítiques Socials de CCOO. En aquest mateix sentit s'ha manifestat UGT. La seva portaveu, Xisca Garí, també ha lamentat com es manté o augmenta la manca d'accés de les dones a llocs de responsabilitat, l'alta temporalitat i la parcialitat femenina i les diferències en el cobrament de complements retributius, segons Efe.

La representant sindical de CCOO ha reclamat la necessitat de posar en marxa més mesures de conciliació, així com la necessitat que els homes s'incorporin a les cures i també la derogació de les reformes laborals, ja que signifiquen més precarietat, la qual perjudica sobretot les dones. "Si no canviam que les dones siguin les eternes cuidadores de les persones dependents, la seva situació no millorarà", assenyala Cerdeiriña. 

La representant d'UGT ha demanat l'aprovació d'una llei d'igualtat salarial, un major control de l'execució dels plans d'igualtat, la fixació de condicions d'equiparació en els convenis i el reforç dels serveis públics perquè les dones no renunciïn a les seves carreres per tenir cura de fills i ancians.

"Les dones pateixen una doble precarietat", diu Cerdeiriña, ja que són elles les que tenen més contractes temporals i a temps parcial. Un 58,28% dels contractes a temps parcial els varen firmar dones a les Illes el 2018 i l'any següent, un 58,36%, mentre que els homes varen ser un 41,72% el 2018 i un 41,64% el 2019.

Durant el 2018, d'acord amb les dades aportades per CCOO, un 54,37% dels contractes indefinits és firmat per homes i un 45,62%, per dones. L'any 2019 aquest tipus de contracte experimentà un davallada similar tant per als homes (-6,66%) com per a les dones (-6,52%). Cerdeiriña ha remarcat la bretxa salarial que hi ha a les Illes: el sou mitjà anual dels homes aquí és de 24.794 euros i el de les dones, de 20.988.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF